Tunnelin päässä näkyy jo valoa – pieni noste gallupeissa lisää keskustan itseluottamusta

Pääkirjoitus

Keskustan kannatus on kääntynyt loppuvuoden aikana pienoiseen nousuun. Orastavaa kasvua on näkynyt niin Yleisradion kuin Helsingin Sanomien teettämissä kannatusmittauksissa.

Keskustan kannatuksen nousu ei synnytä vielä suuria riemunkiljahduksia, mutta suunta on oikea.

Mittaustulokset ovat helpotus myös syksyllä valitulle puoluejohdolle. Uuden nousun rakentaminen on helpompaa, kun kannatuskäyrä osoittaa ylöspäin.

HS:n uusinta gallupia arvioinut Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmelan mukaan keskustan kannatusnousun taustalla on ”sivusta katselleiden keskustalaisten paluu puolueen riveihin”. Näitä paluumuuttajia tarvitaan myös jatkossa.

Lähes kanveesissa käyneen puolueen itseluottamus ja usko omaan tekemiseen on hiljalleen palautumassa.

Vielä alkusyksystä julkisuudessa keskusteltiin vilkkaasti, milloin keskustan kannatus tipahtaa alle 10 prosentin. Auringonlaskun puolueeksi – jälleen kerran – julistetulle keskustalle hahmoteltiin joidenkin politiikan arvijoiden keskuudessa muistopuhetta tai vähintäänkin osoitettiin paikkaa poliittiseen marginaaliin.

Poliittiset kilpailijat ottivat tällaiset arviot luonnollisesti ilolla vastaan. Tässä tapauksessa toisen murheen arveltiin koituvan omaksi iloksi.

Viime kuukausina puheet keskustan kuolemasta ovat vähentyneet. Lähes kanveesissa käyneen puolueen itseluottamus ja usko omaan tekemiseen on hiljalleen palautumassa.

Se on tässä tilanteessa puolueen kannalta elintärkeää.

Myönteisistä gallupluvuista huolimatta keskustalla riittää tekemistä. Puolueen kannatus on yhä historiallisen alhaalla.

Keskustan eduskuntavaalitulos (13,8 %) oli vuonna 2019 itsenäisen Suomen ajan huonoin. Eduskuntavaalien luvuistakin puolue on vielä jäljessä noin kaksi prosenttiyksikköä.

Ensi huhtikuussa järjestettävät kuntavaalit ovat keskustan ensimmäinen todellinen mittari. Niissä onnistuminen vaatii niin hyvää ehdokasasettelua kuin aktiivista toimintaa paikallistasolla.

Tämä työ on helpompaa, jos puolue itse uskoo omaan tekemiseensä.

Puoluejohdon ja puheenjohtajan rooli vaalityössä on tärkeä. Sitä ei voi kiistää.

Johdon varaan puolueen uutta nousua tai menestymistä kuntavaaleissa ei kuitenkaan yksistään jättää. Siihen tarvitaan jokaisen keskustalaisen ja keskustahenkisen henkilön tuki.