Suomen edulla pelataan nyt liian kovaa peliä
Maanantai näytti, että työmarkkinoilla pelataan nyt liian kovaa peliä Suomen ja suomalaisten kustannuksella. Vaikka yhteiskuntasopimuksen toivottiin etenevän, uusia kiviä nousi tielle.
Kansakunnalta pääsi tosin kuuluva helpotuksen huokaus, kun SAK:n hallitus päätyi aamupäivällä kannattamaan neuvottelujen käynnistämistä yhteiskuntasopimuksen toteutumiseksi.
Harmillista vain, että päätös syntyi äänin 14 – 5. Tämä merkitsee sitä, että noin 60 prosenttia SAK:n jäsenistöstä olisi neuvotteluvalmiuden piirissä.
Niinpä työnantajajärjestö EK saikin tästä syyn torjua neuvottelujen aloittamisen. EK vaatii, että ”SAK tulee kattavasti mukaan” ratkaisuun.
Epätietoisuus siis jatkuu.
EK:lle ei riittänyt, että sekä Akava että STTK ovat hyväksyneet neuvottelujen käynnistämisen ja SAK:stakin mukana olisi selkeä enemmistö. Yli 80 prosenttia palkansaajista on kuitenkin EK:n mielestä liian vähän, eivätkä liittokohtaiset yhteiskuntasopimuksen soveltamisneuvottelut voi sen mielestä alkaa.
Joidenkin maanantaisten tulkintojen mukaan EK:n kattavuusedellytys tarkoittaisi vähintään sitä, että SAK:n suurin jäsenliitto eli Palvelualojen ammattiliitto PAM hyväksyisi keskusjärjestöjohtajien ja hallituksen yhteisen sopimusehdotuksen.
PAMin puheenjohtajan Ann Selinin viesti kuitenkin oli, että pitäisi tapahtua jotain ”radikaalia uutta”, jotta liitto pyörtäisi kantansa.
Ei ole helppo kuvitella, miten PAMin iltalypsyvaatimus voitaisiin toteuttaa ja vielä niin, että kaikki muutkin osapuolet voisivat sen hyväksyä.
Selinin aiemmin esittämä vaatimus tuloverokevennysten lupaamisestakaan ei tunnu PAMin kannalta oikein järkevältä.
Valtion veroa maksetaan vasta noin 30 000 euron vuosituloista, eivätkä monet pienituloiset yllä siihen asti. Kun verotusta on noin vain mahdoton keventää miljardilla julkisen sektorin kärsimättä, ansiotuloverotuksen keventäminen olisi pakko kompensoida. Tämä voisi johtaa esimerkiksi vastaaviin kuntasektorin veronkorotuksiin, jotka kyllä osuvat pienempituloisiinkin.
Ammattiyhdistysliikkeen kahtia iskenyt haava on paha
Pyykki on nyt ennen muuta SAK:n sisäinen. Sen pesu olisi tärkeää senkin takia, että ammattiyhdistysliikkeen kahtia iskenyt haava on paha, ja heikentää sitä voimaa, joka yhtenäisellä ay-liikkeellä olisi.
Kyse on myös koko suomalaisesta työmarkkinakulttuurista. SAK on ollut kuuluvimmin tulopolitiikan jatkamisen ja yhteisen sopimisen puolestapuhuja. Tätä roolia sen on kuitenkin vaikea enää vetää, jos se ei pysty pitämään edes omia rivejään yhtenäisinä.
Mutta jospa tulevat päivät ja viikot vielä auttaisivat. SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn maanantaisissa sanoissa on suuri viisaus:
”Joskus on otettava yksi askel taakse, jotta voidaan tulevaisuudessa ottaa kaksi askelta eteen.”