Sote-uudistus otti jälleen yhden askeleen eteenpäin
Hallitus linjasi viime viikolla, että vaativa ympärivuorokautinen päivystys keskitetään ensi vuoden alusta alkaen 12 sairaalaan.
Korkeimman päivystystason sairaalat sijaitsevat Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Seinäjoella, Jyväskylässä, Joensuussa ja Rovaniemellä.
Kotkan, Mikkelin, Savonlinnan, Hämeenlinnan, Kokkolan, Kajaanin ja Kemin keskussairaaloissa on jatkossa ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys.
Vaativien hoitojen ja leikkausten toteuttaminen kaikissa yksiköissä olisi kallista. Siihen ei ole mahdollisuuksia. Eikä tämä ei ole potilasturvallisuudenkaan kannalta paras vaihtoehto.
Uudistuksen kääntöpuoli on se, että vaativaan hoitoon pääsy vie tietyillä alueilla enemmän aikaa kuin aikaisemmin. Näin tulee käymään muun muassa Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla.
Puolella suomalaisista matka-aika jää alle puoleen tuntiin ja 80 prosentilla kansalaisista alle 50 minuuttiin.
Vaativien hoitotoimenpiteiden ja leikkausten keskittäminen 12 päivystyssairaalaan ei tarkoita sitä, että muissa keskussairaaloissa ei tehdä enää mitään leikkauksia. Pieniä päiväkirurgisia leikkauksia voi toteuttaa myös jatkossa pienemmissä sairaaloissa.
Viisi alueellista yhteisvastuualuetta, jotka rakennetaan nykyisten keskussairaaloiden ympärille, voivat sisäisesti päättää oman alueen sairaaloiden työnjaosta.
Vaativien hoitojen ja leikkausten toteuttaminen kaikissa yksiköissä ei ole järkevää.
Hallituksen esitys on otettu vastaan rauhallisen mielin. Linjaus ei ole herättänyt suuria poliittisia tunteenpurkauksia, toisin kuin etukäteen saattoi olettaa. Hyvä niin.
Rauhalliseen ja asialliseen suhtautumiseen löytyy useita syitä. Yksi tärkeimpiä on se, että kaikki asianosaiset tunnustavat, että sairaaloiden työnjako ei ole tällä hetkellä paras mahdollinen.
Niissä maakunnissa, jotka jäivät ilman päivystävää sairaalaa, saattaa olla pettymyksen tunteita. Sellaista päätöstä, joka olisi miellyttänyt kaikkia osapuolia, on mahdotonta rakentaa. Se tiedetään hyvin niin hallituksessa kuin oppositiossakin.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on vienyt sote-uudistusta määrätietoisesti kohti maalia eli vuoden 2019 alkua. Nyt tehty ratkaisu vie kokonaisuutta taas yhden askeleen eteenpäin.