Sipilän hallitus toimii aktiivisesti EU:ssa
Ulkoministeri Timo Soini allekirjoitti maanantaina Suomen puolesta sopimuksen osallistumisesta EU:n puolustusalan yhteistyöhön. Siihen lähti mukaan yhteensä 23 jäsenmaata.
Suomi on aktiivisesti tukenut EU:n yhteistyön kehittämistä puolustuksessa. Pääministeri Juha Sipilän hallitus on pitänyt tässä asiassa Suomen mukana EU:n kärkijoukossa.
Maanantain sopimusta voi pitää uusimpana esimerkkinä siitä, että opposition väitteille Sipilän hallituksen passiivisuudesta EU:ssa ei ole mitään asiallista pohjaa.
Edellinen esimerkki oli keskustelu Suomen suhtautumisesta Emun kehittämiseen. Sipilän hallituksen linjauksia ehdittiin tivata julkisuudessakin.
Hallitus päätti 13. lokakuuta, että Suomi osallistuu aktiivisesti markkinatalouden perusperiaatteisiin ja sijoittajavastuuseen nojaavaan EMU:n toimintaedellytysten vahvistamiseen. Samalla hallitus korosti EMU:n toimivuuden parantamisessa markkinakurin ja jäsenmaiden oman vastuun merkitystä.
Tästä hallituksen linjauksesta ei ole jälkikäteen juuri vakavaa kritiikkiä kuultu.
Esimerkkien luetteloa voisi jatkaa pidemmällekin.
Maanantain sopimusta voi pitää uusimpana esimerkkinä siitä, että opposition väitteille Sipilän hallituksen passiivisuudesta EU:ssa ei ole mitään asiallista pohjaa.
Sipilän hallituksen arvostelijat tuntuvat uskovan siihen, että EU:ssa olisi alkamassa kiihkeä integraation syventämisen jakso Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerina jatkavan Angela Merkelin johdolla.
Todellisuudessa Macronin lennokkailla ideoilla ei ole laajaa poliittisten päättäjien tukea EU:ssa. Kansalaisten kannatusta hänen ajatuksilleen löytyy vielä vähemmän. Integraation syventämiselle ei ole juuri tukea tullut EU:n jäsenmaiden viime aikojen vaaleissa.
Esimerkiksi Saksassa liberaalipuolue FDP teki paluun liittopäiville syyskuussa ja saa todennäköisesti vahvat asemat Merkelin seuraavassa hallituksessa. FDP on suhtautunut erittäin kriittisesti taloudellisen yhteisvastuun kasvattamisen EU:ssa.
Sipilän hallituksen linja istuu tähän tilanteeseen erinomaisesti. Se voidaan kiteyttää yhteen lauseeseen: pannaan jo tehdyt päätökset oikeasti toimeen ennen kuin ryhdytään laatimaan pidemmälle meneviä suunnitelmia integraation syventämisessä.
Kritiikin taustalla taitaa todellisuudessa olla se, että arvostelijoiden mielestä väärä puolue ja väärä henkilö johtaa Suomen EU-politiikkaa.