SAK pelaa vaarallista peliä – mielenosoitus voi kääntyä sitä itseään vastaan
Työttömyysturvan aktiivimallista virinnyt keskustelu huipentuu perjantaina SAK:n Helsingin Senaatintorilla järjestämään poliittiseen mielenilmaukseen. Tapahtuman avulla yritetään kaataa eduskunnan joulukuussa hyväksymä laki.
Keskustelu aktiivimallista on karannut ay-liikkeen käsistä. Toisin kuin ay-liike ja sitä tukevat vasemmistopuolueet, SDP etunenässä, antavat ymmärtää, mielenilmausta ei ole järjestetty vain työttömien etujen puolustamiseksi.
Ay-liike haluaa toiminnallaan pönkittää omaa hiipuvaa asemaansa. Samalla se haluaa antaa poliittista tukea vasemman laidan puolueille.
Kyseessä on puhtaasti poliittinen lakko ja sen kritiikin kohteena on Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus.
Työttömät sopivat tässä tapauksessa hyvin SAK:n ja demareiden keppihevoseksi. Jos aktiivimallista ei olisi kansalaisaloitteen myötä noussut isoa porua, demareiden ay-porukka olisi nostanut mielenilmaisun aiheeksi jonkun muun tärkeäksi kokemansa asian.
Ay-liike haluaa toiminnallaan pönkittää omaa hiipuvaa asemaansa. Samalla se haluaa antaa poliittista tukea vasemman laidan puolueille.
Toisin kuin aktiivimallikeskustelussa on väitetty, hallitus ei halua kyykyttää työttömiä, vaan lisätä työllisyyttä. Tästä paras näyttö on se, että Sipilän hallituksen aikana lähes 80 000 työtöntä on saanut töitä.
Aktiivimalli, joka on yksi osa hallituksen niin sanottua kymppilistaa, ei heikennä kokonaisuutena työttömien asemaa. Kymppilistan perimmäisenä tavoitteena on parantaa työttömän asemaa ja helpottaa työllistymistä.
SAK oli muiden ammattiyhdistysliikkeiden kanssa mukana kymppilistasta käydyissä keskusteluissa. Se jättäytyi näistä pois omasta aloitteestaan.
Kokonaisuuden unohtaminen ja työttömien aktiivimalliin tuijottaminen on SAK:lta poliittinen linjanveto. Kansalaisaloitteen suosion seurauksena SAK lähti harharetkelle, josta on vaikea palata takaisin.
Aito vaikuttamisen paikka olisi ollut viime syksynä, jolloin asia oli eduskunnan käsittelyssä. Jostain syystä SAK heräsi vasta, kun eduskunta oli hyväksynyt lain.
Toimihenkilöjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola (sd.) edustaa ay-liikkeessä järjen ääntä. Tätä hän on toki tehnyt aikaisemminkin.
Palola varoittaa Talouselämän haastattelussa oppositiota hirttäytymästä aktiivimallin arvosteluun. Palolan mukaan räksyttämällä ja hallitusta haukkumalla ei voiteta eduskuntavaaleja.
STTK:n johtajan viesti on osoitettu Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle, vaikka Palola ei itse sitä tunnustakaan. Rinne on profiloitunut viime aikoina ei-miehenä ja aktiivisena aktiivimallin vastustajana.
Suomen kannalta on toivottavaa, että Palolan edustama maltillinen linja saa enemmän sijaa myös ay-liikkeessä. Vaaleilla valitun eduskunnan päätösten vastustaminen ay-liikkeen masinoimalla poliittisella mielenilmaisulla sisältää aina myös riskin.
Mitä, jos laajat kansanjoukot eivät uskokaan SAK:n tarinaa sorretuista työttömistä?