Sähköinen äänestys tulee Suomeenkin
Juha Sipilän hallitus päätti maanantaina strategiaistunnossaan käynnistää valmistelun sähköisen äänestyksen käyttöönottamisesta Suomessa perinteisen uurnaäänestyksen rinnalla. Jo oli aikakin.
Suomea on totuttu pitämään tietotekniikan soveltamisen kärkimaana. Siihen nähden sähköisen äänestyksen käyttöönotto on edennyt varsin nihkeästi verrattuna vaikka naapuriimme Viroon, jossa on jo kymmenen vuoden kokemus äänestämisestä verkossa.
Hitaaseen etenemiseen vaikuttavat monet syyt.
Ensimmäinen peruste varovaisuuteen kiteytyy kysymykseen, miksi korjata toimivaa konetta. Nykyinen uurnavaali on ehdottoman luotettava ja turvallinen tapa äänestää.
Myös huonot kokemukset vuoden 2008 kuntavaaleista ovat jarruttaneet vaalitavan uudistamista. Sähköistä äänestystä kokeiltiin silloin Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä.
Vaalit jouduttiin uusimaan, kun osa äänistä jäi rekisteröimättä silloin käytössä olleiden äänestyskoneiden ohjelmavirheen vuoksi. Kaikki äänestäjät eivät muistaneet painaa vaalikoneen OK -painiketta äänestämisen jälkeen.
Sähköisen äänestämisen puolesta voidaan esittää erittäin painavia perusteita.
Sähköisen äänestämisen puolesta voidaan esittää erittäin painavia perusteita. Se olisi omiaan nostamaan äänestysprosenttia erityisesti nuorten keskuudessa, jotka ovat tottuneet hoitamaan kaikki muutkin asiansa verkossa.
Toisaalta sähköinen äänestys voisi nostaa äänestysaktiivisuutta myös harvaan asutuilla alueilla, joilla äänestyspaikkoja on viime vuosina vähennetty säästöjen nimissä.
Sähköisen äänestyksen toteuttaminen on myös hyvin konkreettinen tapa edistää julkisten palvelujen digitalisointia, joka kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin.
Sähköistä äänestystä on vastustettu muillakin perusteilla. Miten voidaan esimerkiksi varmistaa, että kotona tietokoneen kautta äänestävä toteuttaa omaa eikä jonkun muun, esimerkiksi toisen perheenjäsenen tahtoa. Tämä huoli ei liene kovin vakava enää tämän päivän Suomessa.
Vuoden 2008 kokemuksista kannattaa kuitenkin ottaa oppia. Järkevintä lienee toteuttaa sähköinen äänestys jonkin olemassa olevan vahvan tunnistusmenettelyn avulla. Esimerkiksi pankkitunnusten käyttö varmistaa, että ääntä käyttää hyvin suurella todennäköisyydellä oikea henkilö.
On myös hyvä tunnustaa, että sähköisestä äänestyksestä on vaikea rakentaa luotettavuudeltaan täysin uurnavaalin veroista menetelmää. Pienen epävarmuuden kansanvalta kuitenkin kestää, kunhan väärinkäytösten estämiseksi tehdään kaikki mahdollinen.