Miesten valta vahvistui keskustassa
Miesten valta vahvistui keskustassa, kun puolue valitsi uuden johtonsa Seinäjoella lauantaina.
Viisijäsenisessä puoluejohdossa on nyt vain yksi nainen, kun päättyneellä puoluekokouskaudella naisia oli sentään kaksi.
Puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä valittiin yksimielisesti, kolme varapuheenjohtajaa sekä puoluesihteeri äänestyksen jälkeen. Varapuheenjohtajat ovat Juha Rehula, Katri Kulmuni ja Antti Kurvinen. Kulmuni ja Kurvinen ovat uusia.
Äänestystulokset olivat tosin tiukat.
Kolmannen varapuheenjohtajan paikka ratkesi hiuksenhienosti Kurvisen hyväksi. Hannakaisa Heikkinen hävisi Kurviselle vain 13 ääntä, eivätkä Anne Kalmari ja Anniina Ruottukaan jääneet kuin 110 ja 156 äänen päähän.
Puoluesihteerikilpaan tarvittiin kaksi kierrosta. Toisen kierroksen asetelma oli mies vastaan nainen. Sekin päättyi miehen, Jouni Ovaskan, voittoon. Mari Kokko jäi vain 34 äänen päähän äänin 1006–972.
Naisvallan kapenemista osattiin kyllä pelätäkin. Keskustanaisten entinen puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila varoitti omassa puheenvuorossaan, että ”keskusta saa vetää hupun päähänsä, jos puoluejohdossa ei ole vähintään kaksi naista”.
Nyt hupulle olisi käyttöä.
Naisten syrjiminen oli tuskin kuitenkaan tietoista.
Varapuheenjohtajan vaalissa kirjoitettiin yhdellä kertaa kolme nimeä äänestyslippuun. Taktikointi ei ole silloin helppoa, varsinkin, kun keskustan vaaleissa oman piirin ehdokkaalla on aina vankka asema. Häntä äänestetään, oli hän mies tai nainen.
Vaikka asiaa ei dramatisoisikaan, keskustalle puoluejohdon kokoonpano on silti hieman nolo.
Heti perään kun on helppo muistuttaa, että vaikka keskustan eduskuntaryhmään kuuluu 49 kansanedustajaa, naisia heistä on vain 14. Kolmesta vaalipiiristä maan suurimmalla puolueella ei ole yhtään naista Arkadianmäellä.
Sukupuolten välinen tasa-arvo ohjaa yhä enemmän myös kansalaisten puoluemieltymyksiä.
Keskustan kokouksessa puhuu kuitenkin kansanvalta. Sekä varapuheenjohtajan että puoluesihteerin vaaleissa annettiin yli 2100 ääntä. Tulokseen on siis tyytyminen. Sitä paitsi seuraavan kerran tilannetta voi muuttaa jo kahden vuoden kuluttua Sotkamossa.
Tulossa on tosin yksi merkittävä valinta, jolla keskustan johtopaikkojen sukupuolijakaumaa voisi korjata. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikka on täytettävä uudelleen, kun Matti Vanhasesta tulee presidenttiehdokas ja hänen tilalleen on valittava uusi puheenjohtaja eduskuntaryhmälle.
Sekin on syytä muistaa, että Annika Saarikko nousee vuoden kuluttua hallitukseen jatkamaan Juha Rehulan työtä.
Mutta sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole puolueille pelkkä imagokysymys. Tasa-arvokysymykset ohjaavat yhä enemmän kansalaisten mieltymyksiä.
Tämä näkyi viimeksi julkaistun Ylen gallupin tiedoistakin. Vihreiden kannatuksen kasvu perustui erityisesti naisten lisääntyneeseen mielenkiintoon vihreää puoluetta kohtaan.