Kokemattomat astuivat poliittiseen ansaan
Perussuomalaisten kansanedustajien enemmistö (19) on sitä mieltä, että Suomessakin pitäisi järjestää kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Taisivat edustajat astua kokemattomuuttaan ansaan.
Ansan viritti Yle Uutiset, tosin varmaankin tarkoittamattaan. Se meni kysymään kansanäänestysasiaa – mutta pelkästään perussuomalaisilta.
Puolueen terävä pää haistoi vaaran. Niin ministerit, eduskuntaryhmän puheenjohtaja kuin eduskunnan puhemieskään eivät joko olleet tavattavissa tai eivät ottaneet kantaa.
Muidenkin olisi ollut viisaampaa olla vastaamatta. Mielipiteellä ei ole nyt käyttöä. Siitä voi sen sijaan tulla ongelmia.
Luulisi näet, että vannoutuneimmankin EU:n vastustajan kannattaisi ensin katsoa, miten Iso-Britannia saa eronsa hoidetuksi. Sekin mahdollisuus on, että erosta tulee kallis pannukakku, joka saa Brexit-äänestäjänkin katumaan.
Mitä todennäköisintä on, että saavuttaakseen välttämättä tarvitsemansa sisämarkkinaedut Iso-Britannia joutuu hyväksymään kaikki EU-periaatteet vapaine maahanmuuttoineen. Se joutuu myös yhä maksamaan – mutta menettää kaiken päätösvaltansa.
Sellaista ratkaisua olisi suomalaisille huono myydä.
Se on selvää, että nykyinen hallitus ei pane tikkua ristiin kansanäänestyksen järjestämiseksi. Sitä ei ole hallitusohjelmassa, ja pääministeri Juha Sipilä torjui selkein sanoin tällaisen aikeen jo ennen kuin kukaan ehti älähtääkään.
Jos taas tarkoitus oli ottaa kantaa jo vuoden 2019 eduskuntavaalien vaaliohjelmaan, olisi tätäkin kannattanut harkita.
Sellaista hallitusta tuskin tulee, joka ottaisi kansanäänestyksen ohjelmaansa. Jos tämä vaatimus on perussuomalaisten vaaliohjelmassa, puolue joutuu jäämään sen kanssa oppositioon – tai luopumaan hankkeestaan.
Kansanedustajille – perussuomalaisillekin – kuuluu mielipiteenvapaus. Vastuun jokainen kantaa itse.
Siitä pitää kuitenkin huomauttaa, että kansanedustajallekin kuuluu mielipiteenvapaus. Tämä koskee myös perussuomalaisia – eikä vain vihreitä tai demareita tai vasemmistoliittolaisia.
Jotkut kommentaattorit ovat arvelleet, että kyselyn tulos aiheuttaisi paineita hallituksessa.
Turhaa dramatisointia.
Ei hallituksen linja ole median kyselyjen varassa, eikä hallituksessa olo sitä merkitse, että hallituspuolueilla ei olisi omaa elämää.
Yhteisen elämän nuotit ovat hallitusohjelmassa. Hallituspuolueet ja niiden kansanedustajat ovat sitoutuneet siihen. Perussuomalaiset ovat sopeutuneet tähän vaatimukseen mainiosti.