Keskusta luottaa tuttuun viisikkoon

Pääkirjoitus

Keskustan puoluekokouksessa ei nähty tällä kertaa suurta draamaa. Tämä ei ollut yllätys. Jo etukäteen oli tiedossa, että henkilövalinnat eivät nouse Lappeenrannan kokouksessa merkittävään rooliin.

Annika Saarikon jatkoa puolueen puheenjohtajana pidettiin itsestäänselvyytenä, vaikka ex-puheenjohtaja Paavo Väyrynen haastoi istuvan puheenjohtajan. Saarikon voittikin äänestyksen ylivoimaisin numeroin 1 341 – 151.

Varapuheenjohtajakilpa oli ennakko-odotusten mukaisesti tiukempi. Äänestyksessä entiset varapuheenjohtajat saivat kenttäväen luottamuksen. Riikka Pakarinen, Petri Honkonen ja Markus Lohi jatkavat puoluejohdossa. Kansanedustaja Mikko Savola tarjosi tiukan vastustuksen, sillä hän hävisi viimeisen varapuheenjohtajan paikan vain reilulla 50 äänellä.

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sai jatkokauden ilman äänestystä toisen kerran peräkkäin. Yksimielinen valinta kertoo keskustan kentän vahvasta luottamuksesta Pirkkalaista kohtaan.

VAIKKA keskustaa ja sen johtoa kohtaan on kuluvan hallituskauden aikana esitetty rapsakkaakin kritiikkiä, tämä ei näkynyt puoluekokouksen äänestyksessä. Tästä voi päätellä, että keskustaväki on kritiikistä huolimatta vähintäänkin tyytyväinen puoluejohdon tekemisiin.

Tämä tuli ilmi myös puoluekokouksen yleiskeskustelussa. Puheenvuoroissa puoluejohtoa ja sen työtä pääasiassa kiiteltiin. Keskustan hallitustyöskentelyssä nähtiin toki parantamisen varaan. Muutamia yksittäisiä puheenvuoroja lukuun ottamatta kipakkaa palautetta ei kuitenkaan annettu.

Puoluetta johtava viisikko ei voi tehdä ihmeitä, jos se ei saa kaikkien keskustalaisten tukea ja luottamusta.

PUOLUEJOHDON yhteinen viesti puolueväelle oli, että puolueen ja sen toimijoiden pitää uskoa omaan tekemiseen.

Keskustan menestyminen onkin kiinni sen omasta tekemisestä. Jos puolueväki ei itse usko hyvään vaalimenestykseen, keskustan on turha edes unelmoida vaalivoitosta.

Puoluejohto on tässä oikeassa. Puoluetta johtava viisikko ei voi tehdä ihmeitä, jos se ei saa kaikkien keskustalaisten tukea ja luottamusta. Hyvä vaalitulos vaatii koko kentän onnistumista ja sitoutumista.

Puoluejohtajaksi valittu Saarikko toivoikin, että keskusta lähtisi puoluekokouksesta yhtenäisenä joukkona kohti tulevia eduskuntavaaleja.

KESKUSTAVÄEN osaamisesta hyvä vaalitulos ei jää kiinni. Muuttuneen ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen seurauksena keskustalle tärkeät asiat, kuten kotimainen ruoka ja energiaomavaraisuus, ovat nyt myös muiden puolueiden agendalla.

Keskustan keväällä tekemä myönteinen Nato-päätös puolestaan osoitti, että maailmantilanteen muuttuessa keskustan on valmis tarkistamaan omaa kantaansa – tarvittaessa nopeallakin aikataululla.

Suomen historian vaikeina aikoina keskusta on usein ollut keskeisessä roolissa. Siihen on syynsä, miksi äänestäjien katseet kääntyvät keskustan suuntaan, kun tarvitaan luotettavia päättäjiä. Tällaisille päättäjille on kysyntää myös ensi kevään eduskuntavaaleissa.