Kemin jättihanke kertoo maakuntien mahdollisuuksista
Kiinalainen bioenergiayhtiö Kaidi suunnittelee rakentavansa Kemin Ajokseen miljardin euron biodieseljalostamon.
Jalostamo käyttäisi pääraaka-aineenaan energiapuuta. Se olisi ensimmäinen laatuaan niin Suomessa kuin maailmallakin.
Jalostamo nousisi Ajoksen satamaan samalle tontille, johon energiayhtiö Vapo aikoi biodieseljalostamoa. Tämä nopeuttaisi hankkeen toteuttamista.
Uutinen on monella tavalla erittäin merkityksellinen.
Suomelle jalostamohanke on tietysti tärkeä ennen muuta siksi, että se toisi uutta työtä ja toimeentuloa.
Yrityksiin syntyvät uudet työpaikat ovat tärkein tekijä talouden kuntoon saamisessa. Lisäksi jätti-investoinnin vaatimat rahat tulisivat pääosin ulkomailta. Tämä nostaa hankkeen arvoa.
Mutta Kemin hanke muistuttaa myös siitä, että toiveet metsien kasvun uudesta hyödyntämisestä ja biotalouden mahdollisuuksista ovat täyttä totta.
Se, että kiinalainen jättikonserni haluaa investoida Suomeen, kertoo paljon metsäsektorimme kunnosta ja osaamisesta.
Merkille pantavaa on, että jalostamo aiotaan rakentaa Kemiin eikä suuriin kasvukeskuksiin.
Merkille pantavaa on myös, että jalostamo aiotaan rakentaa Kemiin eikä suuriin kasvukeskuksiin, pääkaupunkiseudusta puhumattakaan.
Tämä on uusi järkytys niille profeetoille, jotka toitottavat jatkuvasti, kuinka vain muutamilla suurilla kaupungeilla on tulevaisuutta, että vain ne voivat kasvaa ja menestyä.
Kemi ei varmaankaan ole näiden yhteiskuntasuunnittelijoiden suosikkilistoilla. Mutta eivät niillä ole olleet myöskään Äänekoski, Kajaani, Varkaus tai Kemijärvi. Niille on kuitenkin yhteistä se, että niihin on tehty tai niihin suunnitellaan suuria biotalouden investointeja.
Yhteistä niille on myös, että ne luovat tulevaisuutta maakuntiin.
Nämä investoinnit ovat lisäksi kansantalouden näkökulmasta parhaita mahdollisia. Ne eivät perustu veronmaksajien rahoihin eivätkä ne ole palvelutuotantoa, joka pyörii kotimaassa suomalaisten varoilla.
Ne tähtäävät vientiin ja maailman markkinoille, mikä on hyvinvointivaltion säilyttämisen kannalta ydinkysymys.
Uutinen on hyvä myös koko maapallolle. Sehän kertoo väkiluvultaan maailman suurimman valtion halusta osallistua ilmaston lämpenemisen vastaiseen kamppailuun.
Kaidi Finland -yhtiön emoyhtiö on nimeltäänkin Sunshine Kaidi New Energy Group. Sen alaa on siis ”uusi energia”.
Kemin hankkeen tiellä on tietysti vielä paljon työtä. Mutta kun pitkään valmistellusta projektista tiedotetaan julkisesti, ei kyse ole enää utopioista vaan todellisesta mahdollisuudesta.
Tätä mahdollisuutta ei saa nyt hukata.