Kansalaiset taitavat nyt ymmärtää paremmin koronantorjuntaa kuin osa kansakunnan eliitistä, joka kiistelee tarpeettomista

Pääkirjoitus

Kauan konsensus koronatoimista kestikin Suomessa, mutta nyt alkavat hermot joiltakin jo pettää. Onneksi eivät kuitenkaan kansalaisilta.

Suomessa ei ole nähty samanlaisia koronanvastustamistoimia kuin monissa maissa. Ei ole protestoitu näkyvästi, ei ole mellakoitu, ei ole edes osoitettu mieltä.

Suomalaiset ovat ymmärtäneet, että ollaan vakavan paikan edessä, sotatilassa näkymätöntä vihollista vastaan. Tämä vaatii poikkeuksellisia toimia. Ne on ymmärretty ja hyväksytty.

Sen sijaan kansakunnan kaapin päällä näyttää ahdistus kasvavan.

Nyt ei ole profiilinkorotusten ja instituutioiden kiistelyn aika. Nyt on selvittävä koronaviruksesta.

SAMA vetoomus, mikä esitetään tavan takaa kansalaisille, sopisi nyt myös kansakunnan eliitille: Yrittäkää kestää vielä.

Ottakaa vaikka oppia tavallisista suomalaisista.

Nyt ei ole profiilinkorotusten ja instituutioiden kiistelyn aika. Nyt on selvittävä koronaviruksesta. Siksi on kansalaisten näkökulmasta katsottuna hämmentävää, minkälaisten asioiden parissa päätöksentekijät joutuvat nyt askaroimaan.

Asiat kun näyttävät enemmänkin arvovaltakiistoilta, saivartelulta, puoluepolitikoinnilta, tarpeettomalta syyttelyltä, oman persoonan korostamiselta, presidenttipeliltäkin.

Tämä syö uskottavuutta ja arvostusta.

Lakien mukaan on tietysti mentävä. Mutta toisaalta asia voi olla niin kuin entinen Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen kirjoitti twitterissä:

”Alkaa unohtua jo itse tehtävä ja eksyy polulta, kun lukee koko ajan lakikirjaa.”

On hyvä huomata, että lait vaativat tulkintansa. Ja oikeusoppineita tulkitsijoita on moneen junaan. Voimme olla varmoja siitä, että hallituksen juristit osaavat siinä kuin median sivuille pääsevätkin.

MUISTAKAAMME siis, että virus on yhä keskellämme. Sitä ei ole nujerrettu. Grafiikat näyttävät, että olemme Suomessakin menossa kohti kolmatta aaltoa. Ja uudet virusmuunnokset tarttuvat paljon herkemmin.

Irlanti tai Viro muistuttavat, että hyvä tilanne voi heiketä nopeasti lähes katastrofaaliseksi. Muutenkin uutiset ulkomailta kertovat, että viruksen tehokas torjunta on pidettävä ykkösasiana vielä pitkään.

Niinpä maailman terveysjärjestö WHO varoitti tiistaina (2.3.), että on epärealistista uskoa, että pandemiasta selvittäisiin vuoden loppuun mennessä. Maailmanlaajuiset tartuntamäärät ovat lähteneet taas nousuun usean viikon laskun jälkeen.

Ja HS kertoo, kuinka WHO haluaisi pitää koronan leviämisen mahdollisimman vähäisenä, jotta ihmisten sairastuminen vähenisi ja uusien virusmuunnosten syntymiseltä vältyttäisiin.

Pankaamme merkille: ”…jotta uusien virusmuunnosten syntymiseltä vältyttäisiin…”

Vakava viesti kaikille suomalaisillekin – mutta ennen muuta kaikille niille, joille on annettu valtaa ja vastuuta.