Isänmaallisuudella elämöinti ei kuulu suomalaisuuteen

Itsenäisyyspäivänä nähtiin taas merkkejä tarpeettomasta ilmiöstä, jossa isänmaallisuutta käytetään hyväksi omien enemmän tai vähemmän hämärien tarkoitusperien puolesta.

Asialla on äärioikeisto.

”Suomalainen äärioikeisto yrittää kääntää itsenäisyyteen liittyvän isänmaallisuuden nationalismiksi”, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo.

Itsenäisyyspäivänä tätä ”ääri-isänmaallisuutta” lietsottiin soihtukulkueen voimin Helsingissä. Kuvaan kuului, että toiset hyväkkäät, ”anarkistit”, yrittivät estää kulkueen menoa.

Media nimittää tällaista ääri-ilmiötä kiltisti ”kansallismielisyydeksi”. Sana on aivan liian kaunis kuvailemaan tyhmää uhoa. Kansallista ja isänmaallista mieltä ei pidä luovuttaa vain ääriajatteluun pohjaavan politiikan välikappaleiksi.

Suomalaisten ylivoimainen enemmistö pitääkin tällaista peliä joutilaiden ja harhaanjohdettujen lapsellisena touhuna, jolle ei paljon kannattaisi korvaansa lotkauttaa. Mutta kun uhoaan marssivat ja heidän vastustajansa voivat vahingoittaa toisiaan ja kansalaisten omaisuutta, poliisin vähiä resursseja tarvitaan tällaisenkin tarpeettomuuden hillitsemiseen.

Itsenäisyydellä ja isänmaallisuudella elämöinti ei onneksi istu suomalaisiin ja suomalaisuuteen. Ajattelevat kansalaiset ymmärtävät erityisesti itsenäisyyspäivänä, että itsenäisyys ei ole suuria sanoja ja lippujen liehuntaa vaan ennen muuta isänmaan arkista rakentamista ja rakastamista.

Yhtä lailla ymmärretään se, että isänmaallisuus ei ole nationalismia.

Perusajatus on silloin, että suomalaiset eivät ole sen parempia tai huonompia kuin muutkaan ihmiset. Toinen perusajatus on, että maailmamme on yhteinen. Kaikkien kanssa on tultava toimeen. Me suomalaisetkaan emme voi eristäytyä – minkä yrittäminenkin olisi suureksi epäonneksi koko kansakunnalle.

Siksi kansalaiset seuraavat pikemminkin ihmeissään ja päätään pyöritellen ”kansallismielisten” rähinöintiä.

Äärioikeiston metelöinti liittyy myös pakolaistilanteeseen. Sen avulla yritetään kiihottaa mieliä. Tähänkään lankaan ei pidä mennä. Koko Eurooppa on joutunut pakolaistilanteen myötä kohtaamaan uuden ilmiön, johon on osattava suhtautua järkevästi ja rakentavia ratkaisuja etsien.

Muuta mahdollisuutta ei ole. Nationalistinen soihtujen heiluttelu kuvastelee sellaista menneisyyttä, joka ei ole kuulunut suomalaiseen isänmaallisuuteen. Ei se kuulu siihen nykyäänkään.