Ikuisesta unelmasta tuli totta – Huuhkajat mursi EM-lopputurnauspaikalla ikuisen kirouksen

Pääkirjoitus

Kaikki unelmat eivät toteudu koskaan. Joskus unelmat toteutuvat silloin, kun niitä osaa vähiten odottaa.

Yksi suomalaisten ikiaikaisista unelmista toteutui perjantai-iltana, kun Suomen miesten jalkapallomaajoukkue (Huuhkajat) raivasi tiensä ensimmäistä kertaa lajin EM-lopputurnaukseen. Joukkueen kisamatka varmistui, kun Suomi voitti Liechtensteinin Helsingissä pelatussa ottelussa.

Suomi pelaa ensi kesänä jalkapallon Euroopan mestaruudesta 23 muun maan kanssa. EM-kisojen 60-vuotisjuhlien kunniaksi ottelut pelataan 12:ssa eri maassa ympäri Eurooppaa.

Historiallista saavutusta on Suomessa odotettu vuosikymmeniä. Arvokisapaikka on ollut monta kertaa lähellä, mutta lukuisista yrityksistä huolimatta tavoite on aina jäänyt saavuttamatta.

Yrityksen puutteesta Suomea ei voi moittia. Suomi on karsinut jalkapallon MM-kilpailuihin 19 kertaa ja EM-kilpailuihin 13 kertaa. EM-kisalippu irtosi joukkueelle siis 14. yrittämällä.

Kaikkien pettymysten jälkeen Huuhkajien pääsy jalkapallon EM-kilpailuihin on Suomelle ja suomalaisille riemuvoitto. Hyvä menestys maailman suosituimmassa lajissa nostaa suomalaisten itsetuntoa.
Suomi ei ole enää se ainoa Pohjoismaa, joka ei ole koskaan päässyt jalkapallon EM- tai MM-kisoihin.

Voittamisen kulttuuri on ottanut suomalaisessa joukkueurheilussa vahvan niskalenkin häviämisen pelosta.

Suomalaisten usko omaan menestymiseen ei ole aina ollut korkealla tasolla.

Vielä 1990-luvun taitteessa pidettiin mahdottomana ajatuksena, että Suomi voittaisi euroviisut, voittaisi jääkiekon MM-kultaa tai jalkapallojoukkue selviytyisi joko EM- tai MM-lopputurnaukseen. Nyt nämä kaikki kolme toivetta ovat toteutuneet.

Ikuisesta häviäjästä on kasvanut voittaja. Kiitos menestyksestä kuuluu uudelle sukupolvelle, joka ei pelkää voittaa. Suomalaisten pelaajien takaraivossa ei enää paina ensimmäisenä ajatus, että ”taasko tässä käy näin”.

Voittamisen kulttuuri on ottanut suomalaisessa joukkueurheilussa vahvan niskalenkin häviämisen pelosta.

Tämä näkyy myös kentällä niin otteluiden aikana kuin niiden jälkeen. Pelaajat osaavat nauttia maaleista ja voitoista täysin siemauksin yhdessä kannattajien kanssa.

Urheilussa hyvä menestys poikii yleensä lisää palkintoja. Suomen jääkiekkomaajoukkueesta on tullut viime vuosikymmenien aikana kestomenestyjä lajin MM-kilpailuissa. Jos kisoista ei tule mitalia, se on pettymys.

Suomen jalkapallomaajoukkueen osalta voi varovaisesti odottaa samanlaista tasonnostoa. Näin siitä huolimatta, että jalkapallo on maailmalla huomattavasti jääkiekkoa suositumpi laji.

Jos ennusmerkit pitävät paikkansa jalkapallomaajoukkueen hyvä menestys vahvistaa jalkapallon asemaa Suomessa. Lajin harrastajamäärät kasvavat, kun yhä useampi juniori haluaa seurata idoliensa jalanjälkiä.

Päivä, jolloin Suomi pääsee mukaan jalkapallon MM-lopputurnaukseen, on Huuhkajien historiallisen saavutuksen ansiosta nyt paljon lähempänä kuin vielä eilen.