Hallitus selvitti soten vaikeimman rastin
Juha Sipilän hallitus pääsi jouluviikolla sopuun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kenties vaikeimmasta yksityiskohdasta, valinnanvapauden toteuttamisen mallista.
Ratkaisu turvaa myös pienten yritysten mahdollisuuden tuottaa palveluja.
Soteuudistuksen peruslinjat kirjoitettiin jo hallitusohjelmaan.
Syksyllä 2015 sovittiin, että vastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta siirretään kunnilta 18 maakunnalle. Maakunnat saavat muitakin tehtäviä.
Maakuntien johtoon tulevat valtuustot, jotka valitaan suorilla vaaleilla ensimmäisen kerran tasavallan presidentin vaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä tammikuussa 2018.
Uudistukseen kuului alusta lähtien myös kansalaisten valinnanvapauden lisääminen.
Tähän yksityiskohtaan ovat kiteytyneet koko uudistuksen kovimmat poliittiset jännitteet ja pelot, joita poliittinen oppositio on parhaansa pyrkinyt lietsomaan.
On pelätty, että sote-palveluiden avaaminen kilpailulle avaisi tien suurten kansainvälisten terveyspalveluyritysten saalistukselle.
Keskustelussa on viljelty erityisesti kolmea väitettä. ”Kansainväliset suuryritykset tulevat ja vievät veronmaksajien rahat veroparatiiseihin. Ne kuorivat kerman päältä palvelemalla vain niitä, joilla on varaa maksaa. Pienet suomalaiset yritykset eivät pärjää.”
Pitkien neuvottelujen jälkeen hallitus sopi valinnanvapauden ”suomalaisesta mallista”. Jos se toteutuu, opposition pahimmalta pelottelulta putoaa pohja.
Valinnanvapaus koskee pääosin soten ruohonjuuritason peruspalveluja. Niitä tuottavat jatkossa sosiaali- ja terveyskeskukset, jotka vastaavat pitkälti nykyisiä terveysasemia.
Tällaisen keskuksen voivat perustaa myös pienet yritykset muodostamalla vaikkapa osuuskunnan, jonka jäsenet tuottavat palvelut.
Ovi on avattava kaikille sisääntulijoille kukkaron paksuuteen katsomatta.
Pienten yritysten mahdollisuuksia parantaa myös maksusetelin käyttöönotto.
Sotekeskus voi antaa maksusetelin asiakkaalle, jos se ei itse tuota jotain tiettyä palvelua vaan asiakas hakee sen muualta.
Maksusetelin avulla hallitus turvaa pienten paikallisten sote-yrittäjien toiminnan. Setelin avulla kuntalaiset voivat halutessaan suosia paikallisia yrittäjiä.
Suurten yritysten kermankuorinta estetään puolestaan sillä, että sotekeskukset eivät voi valita asiakkaitaan.
Ovi on avattava kaikille sisääntulijoille kukkaron paksuuteen katsomatta.
Kansalaisen valinnanvapaus toteutuu käytännössä niin, että palvelua tarvitessaan hän avaa valitsemansa sotekeskuksen oven. Sen jälkeen hänen pitää sitoutua saman keskuksen asiakkaaksi vuoden ajaksi.
Jos hän ei valitse mitään keskusta, maakunta valitsee hänen puolestaan.
Valinnanvapauden mallin ratkaisun jälkeenkin riittää vielä työtä esimerkiksi soten rahoituksen yksityiskohdissa.
Suurimmat esteet Sipilän hallituksen kenties tärkeimmän rakenneuudistuksen tieltä on nyt kuitenkin raivattu.