Aluevaalit käydään nyt koronan ehdoilla

Pääkirjoitus

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona poikkeuksellisissa tunnelmissa. Vaalikampanjointi turuilla ja toreilla uhkaa tukahtua kokonaan sen vuoksi, että koronaviruksen omikron-muunnos leviää hurjalla vauhdilla koko maassa.

Oikeusministeriön vaaliviranomaiset ovat torjuneet vaatimukset vaalien siirtämisestä pandemian kiihtymisen vuoksi. Nyt se olisikin jo liian myöhäistä.

Vaalijärjestelyt kyetäänkin varmasti viemään läpi. Kunnat ovat nimenneet enemmän jäseniä vaalilautakuntiin, jotta ne kykenevät hoitamaan vaalien teknisen toteutuksen jäsenten mahdollisista sairastumisista huolimatta.

Kokemusta koronavaaleista saatiin jo kesäkuun kuntavaaleista. Tilanne oli silloin kuitenkin oleellisesti parempi kuin nyt. Sairastuneita oli paljon vähemmän ja päivittäiset tartuntaluvut vain murto-osia tämän hetken lukuihin verrattuna.

Nyt voi käydä niin, että epidemia riehuu pahimmillaan juuri ennakkoäänestyksen ja varsinaisen vaalipäivän aikoihin. Kesäkuuhun verrattuna lohtuna on vain se, että omikron-muunnos näyttää aiheuttavan tuntuvasti lievempiä oireita kuin silloin levinnyt virus.

Puolueet ja ehdokkaat kykenevät viemään vaalikampanjat läpi näissäkin olosuhteissa. Eri asia sitten on, miten äänestäjät lähtevät liikkeelle.

Vaalikampanjointia rajoittavat nyt paitsi kokoontumisrajoitukset myös se, että osa ehdokkaistakin on saanut tartunnan tai ehtii vielä sellaisen saada kampanjan loppumetreillä.

Kampanjoinnin painopiste siirtyykin väistämättä fyysisistä kohtaamisista virtuaalimaailmaan. Perinteiset mediat tekevät oman osansa järjestämällä vaaliväittelyitä ja julkaisemalla vaalikoneita. Ehdokkaat käyttävät sosiaalisen median kanavia vielä ahkerammin kuin aiemmissa vaaleissa.

Puolueet ja ehdokkaat kykenevät viemään vaalikampanjat läpi näissäkin olosuhteissa. Eri asia sitten on, miten äänestäjät lähtevät liikkeelle. Pahimmassa tapauksessa koronavirus laskee entisestään äänestysintoa, joka näytti varsin laimealta jo entuudestaan.

Ennakkoäänestys antaa jo osviittaa siitä, millaiseksi äänestysaktiivisuus muodostuu.

Tässä tilanteessa ehdokkaiden ja heidän tukijoukkojensa kannattaa turvautua uusien sosiaalisen median kanavien lisäksi myös perinteisempiin työkaluihin kuten puhelimeen. Nyt on jälleen aika muistuttaa sukulaisia ja tuttuja äänestämisen tärkeydestä.