Posti on hukassa

Pakina

Ei ole helppo rasti postilla. Ajan riento on huima. Postin määrä vähenee. Hyvin on maksettu kuitenkin johdolle, vaikka eivät ole keksineet ratkaisuja.

Tai siis ovat. Tiistaisin ei jaeta kai muuta nimellistä postia kuin Kauppalehti. Pimeä tulee usein ennen postia, siis ihan kaupunkiolosuhteissa. Ja väärin jaetaan, pääkaupunkiseudulla on lähestytty kaaosta. Alustava jakelu vähän sinne päin, osa asukkaista korjailee, osa heittänee vieraat postit roskiin.

Tuli uusi johtaja, naurettavan pienellä 37 000 euron kuukausipalkalla. No eihän sillä rahalla saa selkeää ajattelua. Mutta ajattelua kuitenkin: nytpä ratkaistaan ongelmatsiirtämällä kaiken postin jakeluvarhaisjakeluun.

Olen aikoinani työskennellyt postissa 34 vuotta, tuotannon kaikissa tehtävissä, kaikkina vuorokauden aikoina. Olen johtanut sekä perus-että varhaisjakelua.

Kuinka tämän nyt sanoisi loukkaamatta ja vähättelemättä. Varhaisjakelun muutaman tunnin yötyöhön ei välttämättä saa ihan parhaimmistoa. Kykyjensä rajoissa ahkeria kyllä.

Kun aloittelin postissa, meitä kurssitettiin alkeiskurssilla ja postimieskurssilla, vannoimme virkavalan ja salassapitovelvollisuuden käsi Raamatulla. Posti oli luotettava.

Nyt varhaisjakeluun haalitaan ketä saadaan. Osa ei hallitse suomenkieltä. Tuskinpa tarkistetaan taustoja. Pääkaupunkiseudulla jopa 95 prosenttia on maahanmuuttajia. Sekin toki tiedoksi kotimaisille Kelan stipendillä biljardia pelaaville leijonakoru-ukoille, että nämä ”mamut” sentään yrittävät elättää itsensä.

Varhaisjakelu on nimetöntä jakelulistajakelua. Samannäköisiä kirjaimia ovessa ja jakolistassa,laitetaan tähän lehti.

Kun jakelut yhdistettäisiin, mukaan tulisivat nimelliset postit, niin sanottu päiväposti. Ne on laitettava jakelujärjestykseen, muuten ei tule mitään.Täytyisi hallita poismuuttaneet, uusine osoitteineen.

Ja mitä sieltä sitten ihmisille tulee. Paitsi laskuja, joiden häviäminen voi johtaa lievimmillään viivästyskorkoihin, tai sitten luottotietojen menettämiseen. Sairaanhoitoaika voi mennä ohi,autosta voi tulla ajoluvaton. Kaikki eivät vieläkään asioi verkossa.

Kun ihmiselle tulee uusi pankkikortti/luottokortti parin vuoden välein, niin ihan tavallisessakirjeessä. On tiliotteita, on sotuja. Laaturiski on lievä sana.
 

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen