Kun kylmä karkasi

Pakina

Kylmää ja viileää on tarvittu elintarvikkeille kauan. Ehkä kivikauden ukkokin laittoi dinosauruksen maidon lähteeseen tai järveen jäähtymään. Olen pikkupoikana nähnyt karjatilan jääsouvin.

Järvestä sahattiin jääpaloja. Aluksi ei ollut moottorisahaakaan. Ne vietiin sitten riihen taakse sahajauhoihin. Ihmettä kesälomalaisesta, kun sieltä löytyi jäätä karjakeittiön tarpeisiin.

Oli eteiskomeroita, joissakin murteissa sulaani, joissakin konttuuri. Oli huhua kuultu,
että Amerikoissa ja siellä on jääkaappeja. Puhuivat ne näköradioistakin, kannata kaikkea sentään uskoa.

Onko enää jääkaapitonta taloutta? Täytyy tietenkin olla pakastinkin. Ja meille oikein tavallisille pulliaisille yhdistelmäkaappi. Ylhäällä normaalit elintarvikkeet, pakastimessa pitsat, jäätelöt ja ehkä yhdessä taloudessa snapsitkin jäähtymässä.

Mikä on asfalttitallaajan suurimpia katastrofeja? Suurin tietenkin telkkarin hajoaminen tai
puhelimen tippuminen vessanpönttöön. Kun ennen kaikki oli paremmin, niin jos joku oli niin kahjo, että meni lankapuhelimen kanssa vessaan ja vieläpä pudotti sen pönttöön, niin siinä oli se johto, helppo nostaa.

No meillä ilmoitti jääkaappipakastin aamulla, että pakastimen lämpötila on noussut ilman järjellistä syytä kuudella asteella. Tunsin vihlaisun lompakossani. Asiaan on puututtava.

Ette arvaa mitä täytyy tehdä ensimmäiseksi. Täytyy poistaa ovista noin 150 jääkaappimagneettia, jako noin 130 Madeiralta, 10 muista kohteista, 10 lastenlasten kuvaa.

Sitten on peiteltävä pakastimen laatikot huolellisesti sanomalehdellä ja siunailtava sitä, että onneksi oli paljon kylmäkalleja jäähtymässä.

Sitten on mentävä nettiin ja katsottava tarjonta. Niissä suuresti mainostavissa isoissa liikkeissä, joissa on tyhmää maksaa liikaa, niissä olisi halvempaa.

Pikkupaikkakunnalla on vielä onneksi liikkeitä, jotka pärjäävät kilpailussa palvelulla.

Ajetaan paikalle, saadaan asiantunteva esittely ja uusi laite on meillä kolmannessa kerroksessa vajaan kahden tunnin sisällä. Luonnollisesti vievät risan mennessään. Hikoan vain maksaessani.

Offensiivin seurauksena muutama pahasti ylivuotinen pakaste hävitetään, magneetit järjestetään ja saapa vielä hyvät naurut ohjekirjastakin. Varoittavat alle 8-vuotiasta käyttämästä laitetta.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen