Hyväksikäytetyin mies

Pakina

Mäkihyppääjä Matti Nykänen on kuollut. Täysi elämä, kaikkine vivahteineen. Maailman paras mäkihyppääjä, suomalaisten itsetunnon kohottaja.

Oman kertomansa mukaan ilmalennon aikana onnellisimmillaan. Vain hyppyhaalarin sisällä sai olla rauhassa.

Niin sanottu maansuru on saanut vaivaannuttavia muotoja. Kun pitäisi muistaa, että Mattia jäivät eniten kaipaamaan omaiset. Hyvänä kakkosena perässä tulevat tuhannet hyväksikäyttäjät.

Isto Lysmä teki aikoinaan Seura-lehteen Matti-sensaatiota siihen malliin, että lopetin koko lehden tilauksen. Vaikka ei tässä mitään esimerkkikirjoittajia olla, niin se oli ällöttävää hyväksikäyttöä. Sittemmin tilalle tuli Seiska ja Kai Merilä. Merilä kutsuu itseään Matin ystäväksi.

Mitäpä tekee ihminen vihamiehillä, jos ystävä on tuollainen. Puhdasta omaatuntoa voi tavoitella sanomalla että yhdessä ideoitiin. Toinen vei ja toista vietiin.

Manageria on ollut monenlaista. Lentolaukkujen kuormaajasta tuli Mike Sierra, pikkutekijä Elviksen Eversti Parkeriin verrattuna. Matin mitaleita himoittiin. Luuserit, olisitte hypänneet itse!

Ja Matista tehtiin laulaja. Nobody-kitaristit paistattelivat Matin loisteessa, kuka heitä olisi keikalle ostanut ilman Mattia.

Oli monenlaista viheltäjää. Toisessa ääripäässä kaverini, joka palkkasi Matin hyppäämään juhannusjuhlissa kioskin katolta, toisessa ääripäässä sininen  ministeri Sampo Terho, joka meni ehdottamaan valtiollisia hautajaisia. Herraisä mitä tyylittömyyttä!

Lehdet tuntuvat tekevän päivittäin Matti-juttuja ja lööppejä helmikuun loppuun. Huippusuorituksena pidän Matin lesken äidin pikkuserkun haastattelua.

Me kansana mahdollistamme tämän pöljäilyn, ostamalla niitä lehtiä.

Matin kanssa otettiin varmaankin kymmeniätuhansia yhteiskuvia. Noin kymmenen miljoonaa suomalaista kertoo ryypänneensä Matin kanssa. Naisilla saattaa olla omanlaisiaan valhehaaveita.

Joku toimii tyylikkäästikin. Rienabändistä Sleepy Sleepers, bändi tietenkin kiitollisuudenvelassa Lennä Nykäsen Matti-levystä, löytyy tolkku.

Pietarinkadun Oilers, takatukkien hyväntekeväisyysporukka, kustantaa Matin hautajaiset. Ja Mato Valtonen sanoi, että se on siinä, ei kommentoida. Eli ei hyväksikäytetä.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen