Näkökulma: Presidenttipeli on kaikkea muuta kuin selvä
Presidentinvaaleja on monissa arvioissa pidetty kokoomuksen Alexander Stubbin ja vihreiden Pekka Haaviston välisenä taistona.
Kaksikko on keikkunut syksyn ajan gallup-kärjessä erilaisissa mielipidemittauksissa ja ollut parhaissa asemissa mahdollista toista kierrosta ajatellen.
Presidenttiehdokkaiden gallup-tuloksissa on kuitenkin joulun jälkeen ollut pitkä tauko. Niitä on politiikan seuraajien parissa odoteltu kuin kuuta nousevaa. Ylen seuraava gallup julkaistaan vasta 25. tammikuuta. Helsingin Sanomat ei paljasta etukäteen oman kannatuskyselynsä ilmestymisaikaa.
Torstaina kuitenkin lopulta kuului jotain, kun Maaseudun Tulevaisuus julkisti presidenttikyselynsä tulokset. Sen perusteella kisan lopputulos on kaikkea muuta kuin selvä.
Stubb ja Haavisto ovat MT:n kyselyssä edelleen selvässä johdossa. Huomionarvoista on silti se, miltä kunkin presidenttiehdokkaan kannatuskehitys näyttää.
Stubb on nostanut kannatustaan prosenttiyksiköllä joulukuusta. Hänen kannatuksensa on nyt 24 prosenttia.
Haaviston käyrä sen sijaan osoittaa alaspäin. Hänen 21 prosentin kannatuksessaan on pudotusta kaksi prosenttiyksikköä.
Eikä se ole vain hetkellinen ilmiö. Haavisto on menettänyt MT:n marraskuun mittaukseen verrattuna jo viisi prosenttiyksikköä kannatuksestaan.
Se on trendi, jota ei voi ohittaa olankohautuksella. Joku saattaisi Haaviston kohdalla jo puhua pienoisesta luisusta.
Kolmatta kertaa presidentiksi pyrkivän ex-ulkoministerin kampanja ei ole muutoinkaan lähtenyt entisenlaiseen lentoon. Meno on ollut vaisuhkoa. Vuoden 2012 Haavisto-huuma tuntuu olevan muisto vain.
Kärkikaksikon takana perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja keskustan Olli Rehn ovat nostaneet kannatustaan.
Halla-aho on petrannut joulukuun kyselystä kolme prosenttiyksikköä. Hän saa 15 prosentin kannatuksen.
Halla-ahon nousu ei sekään ole hetken ilmiö. Hän kohotti kannatustaan jo marraskuussa ja kiri silloin kolmossijalle.
Rehnin kannatus on MT:n kyselyissä hieman sahannut. Hänen lukemansa putosi joulukuussa kymmeneen prosenttiin. Nyt suunta on taas ylöspäin.
Haaviston haastajaksi povattu SDP:n Jutta Urpilainen vaikuttaa jääneen kärkikahinoista. Hänen kannatuksensa on seitsemässä prosentissa. Samat lukemat sai vasemmistoliiton Li Andersson.
Huomiotta ei voi kuitenkaan jättää sitä, että viime aikoina Rehnin kampanja tuntuu piristyneen. Hän on tuonut väriä vaalikeskusteluun reippailla kannanotoillaan muun muassa työmarkkinoihin ja rajamenettelylakiin liittyen.
Suoranaisen kehujen tulvan Rehn sai aikaan maanantaina hyvin sujuneen Ylen tenttinsä jälkeen. Eivätkä kehut tulleet vain keskustalaisilta, niitä tuli yli puoluerajojen.
Kahden demaripääministerin erityiusavustajana toiminut Dimitri Qvintus intoutui jo sanomaan, että Rehn muistuttaa monella tavalla suurta kansansuosiota nauttivaa istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä.
Jää nähtäväksi, millainen vaikutus Rehnin saamalla positiivisella sysäyksellä on hänen kannatukseensa. MT:n mittauksessa se ei vielä täysin näy, sillä mittaus on tehty 12.–17. tammikuuta. Rehnin Yle-tentti oli 15. tammikuuta.
Tosiasia kuitenkin on, että sekä Halla-aholla että Rehnillä on reippaasti matkaa Haaviston ja Stubbin lukemiin.
Joissakin arvioissa on pohdittu sitä, tuliko Rehnin kampanjan piristyminen liian myöhään. Sitä mietti muun muassa ex-ministeri Liisa Hyssälä (kesk.) Helsingin Sanomissa. Hänen mukaansa aika Rehnin kampanjassa tuntuu loppuvan kesken.
On silti muistettava, että monella äänestäjällä oma ehdokas on vielä harkinnassa. Peliä ei siis ole vielä pelattu. Presidentinvaaleissa on nähty ennenkin, että isoja siirtymiä voi tapahtua vielä aivan loppumetreillä.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että kisa kahdesta kärkipaikasta käydään Stubbin, Haaviston, Halla-ahon ja Rehnin kesken.