Sivistysvaltio tutisee liitoksissaan
Voiko Suomi olla sivistysvaltio, vaikka se tuhoaa oikeistohallituksen toimesta järjestelmällisesti heikompien ihmisten aseman yhteiskunnassa ja työelämän, sekä myös kulttuurin?
Samaan aikaan vauraammat ihmiset voivat entistä paremmin. Vastuussa kaikesta kaaoksesta sosiaalipolitiikassa on Petteri Orpon (kok.) hallitus ja siinä mukana olevat puolueet PS, KD ja RKP.
Hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset vaikuttavat myös pitkällä aikavälillä ihmisten toimeentuloon. Se, missä nyt Orpon hallitus säästää, maksaa moninkertaisesti myöhemmin kansalaisten moninaisina sosiaaliongelmina.
Orpon hallituksen rasisminvastainen kouluttaminen kohdentuen ministereille on absurdia, koska koulutusta olisi pitänyt myös järjestää Suomea velvoittavista kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista, eriarvoistamisen vastustamisesta, köyhyyden vähentämisestä, ihmisoikeuksista ja sosiaalisista oikeuksista sekä kansainvälisistä Suomea sitovista sosiaalisen peruskirjan velvoitteista.
Kaiken huippuna hallitus vähentää kulttuurin rahoitusta. Kulttuuri on ihmisille henkistä pääomaa, kaiken tämän säästöhulluuden keskellä. Mutta sekin aiotaan ajaa alas.
Kaikki hallituksen säästötoimet ja leikkaukset vaikuttavat ihmisten yhteenkuulumisen tunteeseen. Yhtenäisyyden merkitystä ei pitäisi vähätellä, varsinkaan näinä aikoina, jolloin kaikki kriisit ovat mahdollisia, jopa sota.
Elämme synkkiä ja myrskyisiä vuosia, vaikka 90-luvun lamasta ei olla kaikilta osin vieläkään selvitty. Hallituksen useat leikkaukset iskevät kylmäävästi monien ihmisten vähäiseen toimeentuloon pudottaen sen paljon alle EU:n sosiaalisen peruskirjan minimien.
Lapsiperheisiin osuneet leikkaukset kohdistuvat suoraan lapsiin ja heidän tulevaisuuteensa. Satujen onnelliset loput on viety pitkäksi aikaa leikkaamalla perheiden toimeentulosta. Näin toimii ”syrjimätön” Orpon hallitus.
Miten tällainen on ylipäätään mahdollista oikeusvaltiossa? Niin, onhan meillä rasismiakin, vaikka ei pitäisi olla.
Hallitus takaa vauraampien hyvinvoinnin samalla kun se tuhoaa heikommassa asemassa olevien toiveet paremmasta huomisesta. Tämän kylmäävän tosiasian, hyvinvoinnin romahtamisen, joutuvat Suomen seuraavatkin hallitukset kohtaamaan ennemmin tai myöhemmin.
Tulevaisuutta ei pääse karkuun, mutta menneisyyden aiheuttamat vahingot pitää korjata, jotta ylipäätään on parempia- ja toiveikkaampia mahdollisuuksia tulevaisuudessa.
Alpo Jäppinen
Kotka
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/