Nyt pohditaan isoja asioita

Yhteiskunnan toiminnassa pohditaan ajankohtaista covid-19-merkinnän sisältämiä terveydenhuollon haasteita. Kohdellaanko väestöryhmiä tasapuolisesti päätöksiä tehtäessä?                                 

Turvallisuutta koskevat kysymykset ovat ajatteluttaneet: Miten luotettavien käsien ohjaamana laivamme seilaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä?

Nyt seurataan erittäin tarkkaan, miten Suomen hyvinvointiasiat järjestyvät maailman terveyspoliittisessa tilanteessa. Mietitään päätöksiä, kun maamme rajat ovat sulkeutuneet ja lähellä olevan kouluopiskelun järjestämisessä on tapahtunut muutoksia.

Pohditaan asioiden valmistelua. Kun perustuslaki huomioidaan, ei tarvitse jälkikäteen selitellä päätöksiä. Kysymysten ratkaisuissa on mietittävää, jos päätöksiä voidaan tulkita monella tavalla johdonmukaisuuden puuttuessa.

Edellä olevaa kirjoitettaessa muistui mieleen talvinen pilkkiminen, jonka harrastaminen on jäätilanteen vuoksi vaikeutunut:

Kuopion torilla oli pilkkimismahdollisuus. muutama vuosi sitten. Ihmisten ei olisi tuolloin ollut tarvetta mennä Kallavedelle kalastamaan. Luovia ratkaisuja, ideoita ja kouluttautumista tarvitaan johtamisessa.

Koulutuspalvelujen kehitystä ja penkkariperinnettä seurataan: ”Tulevat vanhat katsokaa meistä mallia.” Talouselämä on saanut talousruiskeen, kun on hankittu melkoinen määrä karamelleja katselijoita varten. Mikä onkaan Suomen opiskelijoiden heittämien karamellien yhteismäärä ja millaiset ovat terveysvaikutukset?

Nyt kysytään myös, millaiset ovat opiskelupuitteet yhteiskunnassa. Ohjelmat uudistuvat ja laitteet vanhenevat. Oppilaat tuntevat omakohtaisesti opiskelujärjestelyt. Oppikirjat ovat vähentymässä, ja digivälineet ovat tulleet tilalle.

Markkinoijat voisivat tukea opiskelijoita viestintävälineiden hankinnoissa. Tarvitaan tietokoneratkaisuja, sillä nyt on ajankohtaista ja välttämätöntä opiskella kotiympäristössä.

Yhteiskunnan arvoja ja hyvinvointia  pohdittaessa kysytään aiheesta, millaisella päätöksenteolla ulko- ja sisäpolitiikkaa koskevat asiat hoidetaan nyt ja tulevaisuudessa.

Tavoitteena on eriarvoistumisen estäminen: Kun voimia riittää, on taitoa tehdä hyvää.

Veikko Vilmi

Kuopio

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen