Nato-Suomessa naiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan ytimeen
Olemme pian uuden äärellä, kun Suomi siirtyy täysivaltaiseksi Naton jäsenmaaksi.
Presidentti Niinistö puhui 7.11.2022 maanpuolustuskurssin avajaisissa osuvasti Nato-jäsenyydestä, joka tulee osaksi ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme. Nyt otettava askel on suuri konkreettisesti ja henkisesti.
Suomesta tulee sotilaallisesti liittoutunut maa. Presidentti toteaa, että Suomen profiili Nato-jäsenenä muovautuu luontevasti aikanaan, muuttuvien olosuhteiden mukaisesti, käytännön työn ja kansallisen päätöksentekomme kautta.
Suomi on sijoittunut neljänneksi sukupuolten tasa-arvovertailussa Euroopan unionissa. Vertailussa mitattiin tasa-arvoa useilla eri osa-alueilla kuten työmarkkinoilla, terveydenhuollossa ja vallankäytössä.
Ruotsista on saatu hyviä kokemuksia siitä, että se 2014 asetti sukupuolten välisen tasa-arvon kaiken ulkopoliittisen toimintansa ytimeen.
Käytännössä se on työtapa, joka pyrkii edistämään naisten osallistumista poliittiseen päätöksenteekoon ja rauhanvälitykseen, vähentämään väkivaltaa ja ajamaan naisten taloudellisesta itsenäisyyttä.
Keski-Pohjanmaan Keskustanaiset terävöittää, että seuraavan Suomen hallituksen tasa-arvo-ohjelmassa on huomioitava konkreettisin toimenpitein sukupuolten välinen tasa-arvo niin ulko- kuin turvallisuuspolitiikan päätöksenteossa.
Keski-Pohjanmaan Keskustanaiset
Riitta Rahkola, puheenjohtaja
Tuija Leivo-Rintakorpi, varapuheenjohtaja, kansanedustajaehdokas
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/.