Menneen vuoden aatoksia

Mielipide

Ylen Ykkösaamussa oli 21.10.2020 keskustelua Suomesta, yhteiskunnastamme  ja valtiomuodostamme.

Ylen toimittaja kutsui Suomea määritteellä ”Pohjoismainen sosiaalidemokratia” ja haastateltava, poliittisen talouden tutkija kuvaili maatamme ”Pohjoismainen sosiaalidemokraattinen malli”.

Palailin mielessäni kouluaikojen yhteiskuntaopin tunneille – mutta koska siitä on jo hitusen aikaa, piti ihan tarkistaa, että koska tämä on muuttunut.

Wikipedia kertoo, että Suomi on hyvinvointivaltio. Niitäkin on erilaisia, Suomessa sosiaaliset oikeudet on kirjattu perustuslain pykälään 19. Ei siis viitata Suomen osalta pohjoismaiseen sosiaalidemokratiaan eikä mihinkään muuhunkaan sosiaalidemokratiaan.

Europa.eu -sivuston mukaan Suomi on valtiomuodoltaan parlamentaarinen tasavalta.

Valtioneuvoston kanslian sivuilla sanotaan näin (v. 2019):

”Eduskunta hyväksyi kesäkuussa 1919 Suomen tasavaltaisen hallitusmuodon, jonka valtionhoitaja Mannerheim vahvisti heinäkuun 17. päivänä 1919. Hallitusmuoto, sekä aiemmin vahvistetut valtiopäiväjärjestys, vaalilaki ja kunnallisvaalilaki, ovat edelleen tärkeitä suomalaiselle demokratialle. Nämä päätökset ovat ohjanneet suomalaisen yhteiskunnan rakentumista ja Suomen kehittymistä nykyaikaiseksi oikeusvaltioksi.

Suomen tasavaltainen hallitusmuoto, vuonna 1919 säädetty perustuslaki, täytti vuonna 2019 sata vuotta. Perustuslakina säädettyä hallitusmuotoa juhlittiin erilaisin tapahtumin kesän ja syksyn aikana.”

Voisimmeko me kaikki, mukaan lukien verovaroin kustannettu YLE pitää tästä kiinni – niin kauan kuin kansamme ei ole tehnyt tähän muutosta.

Päivi Manninen