Lukijalta: YeL – erotetaan työ ja omistaminen toisistaan
Yrittäjien kritiikki uudistettua YeLiä kohtaan on ymmärrettävää. Harkinnanvarainen ns. työtulomaksu nostaa YeL-maksuja ja koetaan epäoikeudenmukaiseksi. Kolikon kääntöpuolella on eläkejärjestelmän kestävyys.
Usealla kymmenellä tuhannella pientuloisella yrittäjällä korotettu YeL – yhdessä alv-muutosten kanssa – voi viedä toiminnan kannattavuusrajan alapuolelle. Tällöin vaihtoehdoksi voi tulla toiminnan lopettaminen.
Uusi yrittäjä voi joutua maksamaan YeLiä enemmän kuin saa asiakkaalta liikevaihtoa. Ja jokainen uusi ja vanha yrittäjä maksaa YeLiä myös siinä tilanteessa, jossa tuloja asiakkailta ei ole lainkaan.
On selvää, että YeL on ongelmallinen sekä yrittäjän että eläkejärjestelmän osalta. Tätä taustaa vasten muutamia vuosia puhuttu kokonaisuudistus on tarpeellinen.
YeL-ongelman kokonaisratkaisu voisi tukeutua yksinkertaiseen lähtökohtaan: erotetaan yrityksen omistaminen ja työnteko toisistaan. YeLiä maksetaan ja eläketurvaa saadaan työn tekemisestä mutta ei yrityksen omistamisesta.
Tällöin YeLiä maksetaan kuten TyELiä eli tosiasiallisesti maksetusta palkoista. Se on oikein ja oikeudenmukaista. Ja juuri siihen työeläkkeen tulee perustua – maksettuun palkkaan työstä.
Totta kai, monia yksityiskohtia pitäisi ratkoa, mutta työnteon ja omistamisen erottaminen voisi olla YeL-ratkaisun lähtökohta.
On tärkeä ymmärtää, että yrittäminen on paitsi työntekoja myös liikeideaa, omistamista, sijoittamista yritykseen sekä riskinottoa. Yrittämistä voi olla myös kokonaan ilman omaa työntekoa. Miksi yrityksen omistamisesta ja siihen kuuluvasta riskinotosta pitäisi maksaa YeLiä ja saada yrittäjäeläkettä? Ei sijoittajakaan maksa sijoittajaeläkettä eikä saa sijoittajaeläketurvaa. Työeläke tulee työstä.
Aikaa myöden työn ja omistamisen erottaminen voi johtaa myös TyEL ja YeL -järjestelmien yhdistämiseen. Ei lainkaan huono idea sekään – kestävyyshaasteet ovat molemmissa samankaltaiset.
Petri Roininen
Diplomi-insinööri ja yrittäjä
Keskustan kasvuryhmän puheenjohtaja
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/