Lukijalta: Sudensuojelu on vailla tieteellistä perustaa
Luken raporttien mukaan Länsi-Uudellamaalla on nyt kolme susireviiriä entisen kahden sijaan. Montako oli 1900-luvulla? – Ei yhtäkään. Oliko siitä ihmisille tai luonnolle haittaa? – Ei ollenkaan!
Keskustelu suden kannanhoidollisesta metsästyksestä kiihtyy välillä. Kinastellaan loputtomiin reviirien määrästä ja siitä, miten parhaiten vältetään suden aiheuttamia vahinkoja. Mutta harva on uskaltanut kritisoida ideaa, että maassamme pitää olla susia.
Suden puolustajat väittävät suden suojelun olevan tieteellisesti perusteltu. Sitä se ei ole, vaan lobbauksen tulos, poliittinen päätös siitä, miltä luontomme tulisi näyttää. Susikeskustelu vie nyt huomiota ja voimia muista tärkeistä luonnon muutoksista, jotka todella uhkaavat ihmistä.
Luonnonsuojelupiireistä korostetaan suden merkitystä luonnon tasapainolle. Mutta luonnon tasapaino ei ole staattinen, vaan dynaaminen. Ei maapallolla ole enää mammutteja, mutta silti luonto elää edelleen.
Ihminen on raivannut metsää pelloiksi, rakentanut kaupunkeja ja teitä. Luonto on pärjännyt ja tulee selviytymään jatkossakin. Ihmiskunnan kohtalo on epävarmempi. Eläinten itseisarvo taas ei ole biologiaa, vaan ihmisten keksimä filosofinen käsite.
Sudella, kuten muilla eläimillä, on tietty rooli luonnossa. Mutta metsästäjät pystyvät pitämään hirvieläinkantaa kurissa. Vai pitäisikö meidän antaa se tehtävä kasvaville susilaumoille?
Eikä millään voida tieteellisesti todistaa, että Suomen kaikissa kunnissa pitää olla susireviiri, että Suomen luonto ja kansa ei pärjäisi ilman susia.
Kaikkia lajia ei tarvita kaikkialla. Väestönkasvun, talouskasvun ja sotien aiheuttamia vakavia ympäristöongelmia ei varmasti poisteta antamalla susien taas levittäytyä maaseudullamme. Susien sisäsiitosta voidaan parhaiten ehkäistä Suomen susikannan totaalisella hävittämisellä.
Luontoon kuuluvat myös sairaudet, tuhohyönteiset ja rikkaruohot, joita torjumme. Ihminen on muokannut luontoa, joka on hänen elinympäristönsä ja josta on riippuvainen. Pitää toimia viisasti ja välttää virheitä, ja kun suojelemme luontoa, pitää muistaa, ketä varten me sen teemme.
Jan-Erik Ingvall
Helsinki – Kemiönsaari
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/