Lapin matkailun hätä on yhteinen asia

Mielipide

Viime viikkojen kuhina Lapin matkailun ympärillä sai lisää kierroksia keskustan Lapin piirin syyskokouksen kannanotosta, jossa haluttiin aidosti nostaa huoli Lapin matkailun tulevaisuudesta esille.

Olemme pettyneitä, ettei alueen matkailutoimijoiden viestiä ole riittävästi kuultu. Lapin matkailu on vaatinut hallittua, testaukseen ja terveysturvallisiin matkailukäytäviin perustuvaa matkailun avaamista. Lappilaiset toimivat yhdessä terveysviranomaisten kanssa rakensivat terveysturvallisen mallin jo viime keväänä. Käsityksemme mukaan lappilaiset toimijat sitoutuivat laajalti noudattamaan toimintamallia, kuten myös lappilaisten matkailutoimijoiden pitkän linjan matkanjärjestäjäkumppanit.

Lappilaisten matkailutoimijoiden ja terveysviranomaisten mukaan toimintamalli olisi saatu toimimaan yhtä lailla, kuten nyt toimivat urheilijoiden leiritykset useissa suomalaisissa matkailukeskuksissa. On myös hyvä muistaa, ettei mikään lappilainen toimija ole missään vaiheessa vaatinut rajojen holtitonta avaamista, eikä kenenkään terveysturvallisuuden vaarantamista.

Keskustalla on aito huoli Lapin tulevaisuudesta. Piirikokouksessamme todettiin, ettei viestiä tulevasta massatyöttömyydestä ole otettu tosissaan, eikä Lapista esitettyjä ratkaisuehdotuksia ole kuunneltu. Esitettyä terveysturvallista matkailumallia ei ole otettu vakavasti.

Sosiaali- ja terveysministeriön viimeisin esitys kansainvälisen matkailun avaamiseksi on saanut täystyrmäyksen Lapin matkailutoimijoilta. Virkamiesvalmistelun pohjalta esitys lähti lausuntokierrokselle ilman että siitä olisi käyty laajempaa keskustelua ensin matkailutoimijoiden kanssa. Arvailla vain sopii, mikä on tämän erittäin vaikeaselkoisen esityksen tarkoitus?

Lapin matkailun osalta tämä vuosi ja tuleva talvi on jo käytännössä menetetty. Pitkän linjan Lapin matkojen järjestäjät ovat vetäytyneet ja nostaneet kädet pystyyn. Ensi vuoden aikana sitten nähdään, mitä vuosikymmenten työstä on jäljellä Lapin matkailussa ja mitä sieltä pystytään pelastamaan edes vähäisissä määrin. Jos pahimmat kauhuskenaariot matkailun osalta toteutuvat, on sillä monia negatiivisia kerrannaisvaikutuksia. Esimerkkinä mainittakoon kuntien vähenevät verotulot.  Talouden tiukentuessa kunnissa joudutaan etsimään entisten säästökohteiden lisäksi uusia.

Lapin matkailutoimijoiden ja terveysviranomaisten laatima terveysturvallisen ja kestävän matkailukäytävän toteuttaminen on mahdollista, jos on tahtoa. Missä on tahtoa, siinä on tie.

Petteri Salmijärvi, puheenjohtaja

Pertti Lakkala, varapuheenjohtaja

Ari Veikko Puska, varapuheenjohtaja

Keskustan Lapin piiri ry

Kommentit (1)

  • Lukija26

    Lapin matkailun menetykset ” Korona” kriisin aikana ovat kohtuuttomia . Yrittäjille ja työssä oleville työntekijöille . Kotimaan matkailu Ei voi korvata niitä menetyksiä ,mitä Lapille nyt tapahtuu ? Tarvitaan tehokkaita lääkkeitä ,että tilanne saataisiin takaisin normaaliksi toiminnaksi . Yksi vaihtoehto olisi ”elvytys ” esimerkisi julistamalla Lappi verovapaaksi vyöhykkeeksi ,niin kauan kuin rajoitukset Keski-Euroopan matkailun osalla ovat tilapäisesti suljettu .

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen