Laadukas ruoka maksaa
S-ryhmän viime torstaina ilmoittama ruoan halpuutus on kuin viimeinen niitti tuottajien ahdingossa. Hintojen laskua perustellaan kyselytutkimuksella, johon vastanneiden mielestä ruoan pitäisi olla halvempaa ja halpuuttamisen tulee jatkua.
hävaraisten perheiden tukemiseen pitää olla muita ratkaisuja kuin tuottajan kurittaminen.
Tämä on kestämätön tilanne tuottajille. Ei voi olla niin, että tuottajalle jo viime vuoden historiallisen huonon sadon jälkeen jää yhä vähemmän käteen. Maataloustuotteiden myyntihinnat eivät ole nousseet mutta kustannukset nousevat jatkuvasti. Näin ei voi jatkua.
Viime päivinä kuohuttaneet kuvat Puolan teurastamosta kertoo siitä, että Suomessa asiat ovat todella hyvin.
Suomalainen ruoka on maailman puhtainta ja sillä on hintansa. Laadukas ruoka maksaa.
Suomalaisesta ruoasta voi mielestäni maksaa hieman enemmän – se on varmasti laadukkaasti, ympäristöystävällisesti ja eläintä kunnioittavasti tuotettua.
Ruoka on liian halpaa jos maailmassa kaikesta ruoasta 30 prosenttia menee roskiin. Suomessa se on 7 800 rekka-autollista vuodessa.
Samaan aikaan, kun me heitämme maailman laadukkainta ruokaa roskiin, jopa 100 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta on alipainoisia. Joka kahdeksas ihminen koko maailmassa kärsii aliravitsemuksesta.
Meidän on arvostettava ruokaa, sen tuottajaa ja ja suomaista työtä. Ruokaketju työllistää Suomessa 300 000 ihmistä. Alkutuotanto Suomessa ei ole siis ihan pikku juttu.
Meidän on panostettava ruokainnovaatioihin ja vientiin. Meillä on kaikki mahdollisuudet tehdä suomalaisesta ruokakulttuurista ympäristöystävällinen vientituote. Takaan, että tuottajat ovat sitoutuneet kehittämään toimintaansa, jos saavat siihen mahdollisuuden. Tähän tarvitaan kuitenkin poliittista tahtotilaa sekä yhteishenkeä. Terveellinen ja turvallinen ruoka on ihmisoikeus.
Suunta on käännettävä. Näillä hinnoilla meillä ei kohta ole enää mahdollisuuksia tuottaa suomalaisille vastuullista, eläinten hyvinvointiin keskittyvää ja turvallista ruokaa.
Helena Takatalo