Kärnälle pienestä lottovoitosta!

Mielipide

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) antoi isällisiä ohjeita minulle siitä, miten minun olisi toimittava EU:n elvytyspaketin suhteen. Kiitän terveisistä.

Ensiksikin, en ole missään kirjoituksissani tai puheissani moittinut monivuotisten rahoituskehysten (MFF) antia Suomen maataloudelle tai ylipäänsä Suomen menestymistä asiassa. EP:n parlamenttiryhmässäni sanoin, että tutkimus- ja kehittämisrahoituksen leikkaukset eivät innosta.

Mutta elvytyspaketista, jonka Kärnä sanoo olevan ”pieni lottovoitto Suomelle”, olen hänen kanssaan eri mieltä.

Olen sanonut ja kirjoittanut, ettei se hyvä, että Suomen maatalous- ja maaseuturahoitus pystyttiin pitämään seuraavat seitsemän vuotta samalla tasolla kuin taakse jääneiden seitsemän vuoden aikana, muuta elvytyspakettia Suomelle hyväksi.

Elvytyspaketti venyttelee juridiikkaan rajoja niin kuin eurooppaoikeuden professorit Leino-Sandberg ja Raitio sekä työelämäprofessori Vihriälä ovat sanoneet.

Perussopimusten kirjaimen mukaan velkaa ei pitänyt ottaa eikä toisten törsäilyjen pitänyt koskaan kaatua toisten maiden maksettavaksi.

Vaikka nuo ”joustot” hyväksyttäisiinkin, niin elvytyspaketti nakertaa taloudellista moraalia. Se merkitsee ensimmäistä askelta kohti tulonsiirtounionia ja integraation syventämistä sekä verotusoikeuden antamista asteittain unionille.

Olen vahvasti sitä mieltä, että Euroopassa pitää elvyttää järjellisen lisävelankin kustatannuksella. Mutta päävastuun tulee olle jäsenmailla.

Olen aina kannattanut Suomen reilua jäsenyyttä EU:ssa. Nytkin kannatan EU:n yhteisiä elvytystoimia, suuriakin. Mutta niiden tulisi olla pääpiirteissään lainoja eikä avustuksia, lahjoja!

Huippukokouksen päätöksellä Suomen vastuut avustuspaketista ovat 6,6 miljardia euroa ja saanto 3,2 miljardia, sisältäen osan myös muun muassa maaseudun ympäristö- ja ilmastorahoitusta. Nettona maksamme 3,4 miljardia enemmän kuin saamme! Lainamuotoisesta tuesta vastuumme ovat noin 6 miljardia euroa.

Komissio arvioi äsken, että koronasta elpyminen tulee olemaan Suomessa koko EU:n hitainta.

Italiassakin se olisi nopeampaa. Nyt kuitenkin Italialle huippukokous esittää suoraa avustusta, lahjaa, 82 miljardia euroa.

Suomi joutuu ottamaan vastuulleen siitä 1,79% eli pitkälti toista miljardia euroa. Siis enemmän kuin on Suomen tavaraviennin arvo Italiaan vuodessa!

EU osoitti jo aikaisemmin koronasta eniten kärsineille 540 miljardin euron hätäapupaketin. Se ei ole juurikaan kelvannut. Miksi? Se on lainamuotoista tukea!

Vaikka Kärnä siis pitää elvytyspakettia ”pienenä lottovoittona Suomelle”, en kuitenkaan toimi hänen ohjeiden mukaisesti.

Äänestin torstaina Euroopan parlamentissa rahoituskehysten puolesta, mutta vastustin suunnitelmia valtavasta lahjapaketista, josta Suomi vastuut ovat miljardeja, miljardeja suuremmat kuin saannot.

Ymmärrän, että keskusta hallituspuolueena voi tukea rahoituskehysten (budjetti) ohella myös elvytyspakettia. Hyväksyn tietysti sen.

Samalla tavalla toivon, että mahdollisimman monet keskustalaiset voivat hyväksyä sen, että minä meppinä olen edellä kertomallani kannalla.

Mauri Pekkarinen

Euroopan parlamentin jäsen

Kommentit (2)

  • Lukija5

    Ei tässä paketissa ole mitään hehkutettavaa. Saatu 500 mlj€ potti on laiha lohtu (hyvä sinänsä) hukkaan heitetystä rahasta. Suomen talous on ollut jotakuinkin jäissä vuodesta 2008 lähtien. Korona jyllää ympäri maailman ja tuotantoluvut putoavat kaikkialla. Me joudutaan ottamaan tolkuttomasti velkaa ja sen lisäksi oma tuotantomme sakkaa jälleen. Nyt lähdetään 2008 tasosta alaspäin. Silti me lahjoitamme etelän vauraille maille miljardeja, jotka ovat pois meidän omien kansalaisten elinehdoista. EKP on syytänyt rahaa euroalueelle tuhansia miljardeja. Ne eivät ole mitään auttaneet. Mitä nämä rahat sitten muka auttaisivat. Kyllä niille ottajia on etunenässä ranskalaiset ja saksalaiset pankit, joiden saatavat tässä turvataan.

  • Lukija9

    Näyttää siltä, että Mauri Pekkarinen on siirretty mielipiteineen Persujen leiriin kuuluvaksi. Ainakin MTV:n Uutiset oli päivä pari sitten siirron jo tehnyt. Maurin kannattaisi nyt todella siirtyä pois Kepun leiristä repimästä puoluetta hajalle. Mies kun tulee tiettyyn ikään, hän alkaa muistella menneitä aikoja ja kehua itseään, mutta muistoilla ja loistavalla menneisyydellä ei tänä päivänä rakenneta uutta, vaan kierretään itsesäälissä kehää ja anotaan ymmärrystä. Luulisi iän tuovan viisautta, mutta ei, se tuo joillekin itsekeskeisyyttä, joka panee liukumaan keskiön tapahtumien ulkopuolelle. Tällaista ikämiesilmiötä kutsutaan väyrystelyksi ja ilmiö iskee juuri tuossa 70 ikävuoden kohdalla. Ilmiö ei ole potenssipillerillä parannettavissa, sillä tietyssä iässä miehellä ei pelaa mikään? Lopuksi täyty todeta, että ”papat eivät ole enää aikuisia”, kun ikää tulee tarpeeksi. Sais havaita aukeavatko Maurille Persujen kapea-ajatuksiset ovt?

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen