Helsingin valloitus uusin keinoin

Mielipide

Toimittaja August Halonen kirjoitti mielenkiintoisesti Helsingin valloittamisesta ja Keskustan imagosta.

Hän kirjoittaa :”Helsingissä kasvaneena keskustanuorena olen huomannut sen tiivistyvän käsitteisiin kepulaisesta suhmuroinnista, siltarumpupolitiikasta ja maatalouden tekohengittämisestä julkisista varoista.
Sellaisesta ei tykätä.”

Kysyn onko Keskusta ainoa puolue, jossa esiintyy kuvatun kaltaista? Kun miettii hieman pitempään, niin huomaa, ettei näin ole. Muissakin puolueissa esiintyy väärinkäytöksiä ja kotiinpäin vetämistä.

Miksi Keskusta profiloidaan maataloustukien lypsäjänä, mutta kokoomus pääsee kuin koira veräjästä ? Onhan fakta, että suurimmat maataloustukien saajat ovat kokoomustaustaisia.

Väitän kyseessä olevan viestinnän ongelman.

Keskustalla ei ole ääntä eikä kuvaa valtakunnan medioissa. Tarkemmin, se on kyllä olemassa, mutta viesti on negatiivinen ja usein suorastaan vihamielinen. Tiedämmehän maatalouden syyllisyyden ympäristöongelmiin. Tämä taas yhdistetään Keskustaan eikä kokoomukseen.

Toimittaja August Halonen jättää solidaarisuusyistä mainitsematta median osuuden. Keskusta johtavat poliitikot sanovat, ettei puolueen ääni kuulu eikä se saa sanomansa perille.

Väitän, ettei kyse ole huonosta sanomasta, vaan sen perille saamiseen ei ole välineitä. Onhan meillä maakuntalehdet, puoluejulkaisut, maatalouden ammattilehdet, Maaseudun Tulevaisuus jne , mutta niiden viesti kohdistuu vain peruskannattajakuntaan.

Uusia äänestäjiä nämä viestintäkanavat eivät tavoita. Sitä paitsi nuoret aikuiset eivät tilaa sanomalehtiä, kaikki luetaan verkosta.

Etelän media on jo tunnustettu käsite. Suuri osa toimittajista on ideologisesti vihervasemmistoa. Tampereen yliopiston vuonna 2016 julkaiseman selvityksen mukaan journalistiopiskelijoista vihreitä kannatti 47,7, vasemmistoliittoa 27,3 ja SDP:tä 11,4 prosenttia.

Mediaviikko-lehden vuoden 2010 kyselyn mukaan puolet toimittajista on vasemmistolaisia. Mediakonserni Almamedia sanoo peittelemättä toimivansa omien viiteryhmiensä hyvinvoinnin puolesta.

Toinen iltapäivälehtiä julkaiseva Sanoma Media Finland ilmoittaa tavoitteekseen olla suurin mediakonserni.

On päivänselvää, ettei tällaisessa mediakentässä keskusta tarjoama viesti mene läpi. Sillä ja sen vähäisillä kannattajilla ei nähdä olevan mitään arvoa voiton maksimoinnissa.

A.Halonen:”Jos Helsingissä valitsee minkä tahansa muun puolueen, tulee vaalityöstä heti helpompaa. Tällöin kapuloita rattaisiin ei laita puolueleima tai stadilaisten panettelu toisten keskustalaisten toimesta. ”

Keskustalaiset ja maaseudun asukkaat yleisesti eivät pidä siitä, miten kaupunkien poliittinen eliitti syyllistää ja neuvoo maalaisia. Pitäisikö kääntää toinenkin poski ja niellä kaikki loukkaukset? Mielestäni päinvastoin. Voimme olla ylpeitä omista juuristamme ja saavutuksista.

A.H:” Keskustan imago muuttuu Helsingissä ainoastaan tekemällä. Hiljainen puurtaminen ruohonjuuritasolla ei riitä. ” Se vaatii sen, että puolueen näkyvimmät kasvot vähintään antavat työrauhan helsinkiläisille piirivaikuttajille. Mieluiten jopa auttavat savotassa.”

Juuri näin, tarvitaan aktivisuutta laajalla rintamalla. Kannattaa kuitenkin miettiä miten paljon painottaa tilaisuuksia oman kannattajakunnan ja muiden ihmisten keskuudessa.

Millä saataisiin uusia ihmisiä mukaan toimintaan ja kuulemaan keskusta viestiä. Hiljainen puurtaminen tavoittaa enemmän ihmisiä, joilla ei ole aikaisemmin ollut kosketusta keskustalaisuuteen.

Miten keskustalaiset yksityiset ihmiset ja ryhmät aktivoituvat, kun Helsinki kunnosti puroja ja jokia osin talkoovoimin?

Miten merenrantojen puhdistustalkoot huomioitiin? Valkoposkihanhien haittojen ehkäisy olisi maaseutulaisten ominta aluetta. Tällainen hiljainen puurtaminen on vaalityön tekemistä parhaimmillaan.

Vaalien viimeiset päivät kojuineen ja julisteineen on vain aikaisemmin tehdyn vaalityön loppusilaus. August Halonen kirjaa myös useita kaupunkilaisten ja maalaisten elämänpiirin yhtymäkohtia.

Esimerkkeinä partiotoiminta, metsästys, kalastus, mökkeily, luonnossa liikkuminen ym. Näiden yhteisten toimintojen kautta on mahdollista rakentaa siltoja.

Meneillään oleva puoluejohdon valinta saa aikaan myönteistä julkisuutta. Keskustalaisten pitäisi kuitenkin jokaisen skarpata.

Onko puolueen hallitusvastuu tehnyt meistä rivikannattajista passiivisia?

Vetoamme puolueen johtoon, jonka pitäisi nostaa kannatus tuosta noin vain. Muiden puolueiden rivijäsenet kirjoittavat päivittäin yleisönosastoissa ja ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa, mutta keskustalaisia kannanottoja näkyy harmillisen vähän.

Tähän on saatava parannusta.

Ilpo Pernaa