Case Donald Trump, pitääkö olla huolissaan?
Marraskuun neljäs päivä valittiin USA:n presidentti, ja seuraavat neljä vuotta tahtipuikkoa heiluttaa Donald Trump. Olemme saaneet lukea näkemyksiä ja arvioita, mitä tuleman pitää. Mennyt ei ole tae tulevasta, mutta jotakin voimme kenties oppia Trumpin edellisestä kaudesta valkoisen talon herrana.
Trump suosi jo ensimmäisellä kaudellaan kahdenvälisiä suhteita, ja tähän tuskin muutosta tulee. Jo tuolloin Trumpin slogan oli ”Make America Great Again”, ja samaa mantraa kuultiin nytkin vaalikampanjoinnin aikana.
Trumpin talouspolitiikkaan kuului edellisellä kaudella protektionismi, ja niin kuuluu nytkin. Puhe tuontitulleista ei tule kenellekään yllätyksenä.
Trump ei ollut eikä ole edelleenkään vihreän ilmastopolitiikan kannattaja, eikä teema noussut vaalikampanjoissa isoon rooliin. Nyt olemme jo nähneet vihreän siirtymän pörssikurssien notkahduksen Trumpin valinnan seurauksena.
On harmillista, että tulevaisuuden alan kasvun edellytykset saavat epävarmuuden leiman osakseen Trumpin ajaman politiikan myötä.
Vuonna 2017 Trumpin astuessa edellisen kerran valtaan maailman geopoliittinen tilanne oli hyvin toisenlainen kuin nyt. Koronasta ei ollut tietoa, eikä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan ollut viitteitä – tai ainakaan niistä ei julkisesti puhuttu.
Trump vaati ensimmäisellä kaudellaan Nato-maita lisäämään omia puolustusmenojaan, ja tämänkään asian suhteen tuskin muutosta on odotettavissa. Trump pyrki viimeksi vallassa ollessaan lähentämään Yhdysvaltojen suhteita Venäjään.
Epätietoisuutta aiheuttaa, kuinka lämpimät Trumpin välit ovat tällä hetkellä Vladimir Putiniin ja mikä on Trumpin tahtotila Venäjän hyökkäyssodan päättymisen suhteen.
Keskuskauppakamarin syksyllä 2024 tekemän suuren talouskyselyn mukaan yritykset kokevat suurimmaksi kasvun uhaksi päättäjien tempoilun ja ennalta-arvaamattomat päätökset. On selvää, että globaalit haasteet lisäävät Suomen EU-riippuvuutta.
Toisaalta saamme olla tyytyväisiä, että meillä on EU ja olemme osa suurempaa yhteenliittymää. Maailmassa, jossa muutosten vauhti on välillä hengästyttävä ja vaaleja on lähivuosina tulossa niin Saksassa kuin Ranskassa, voi EU:ta pitää jollakin tasolla epävarmuuden hillitsijänä globaalilla pelikentällä.
Nykyisessä jopa arvoituksellisessa tilanteessa suomalaisten vientiyritysten vahvuus on keskittyminen omaan laadukkaaseen tekemiseen. Kaikkiin muutoksiin emme voi vaikuttaa, mutta olemme perinteisesti menestyneet vaihtelevissakin olosuhteissa. Laadulle ja huippuosaamiselle on aina kysyntää.
Mari Viirelä
Oulun kauppakamarin palvelusektorin johtaja
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/