Katse Kiinassa ja Saksassa
Peking pani äsken tiukat rajat galliumin, antimonin ja germaaniumin viennille Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kauppapolitiikan suututtamana Kiina oli jo aikaisemmin laittanut vientirajoitusten alaiseksi muun muassa kestomagneetit, volframin ja indiumin.
Eivätkä Kiinan toimet rajoitu vain Yhdysvaltoihin. Se on ottamassa käyttöön viennin ns. ekstraterritoriaalisen valvontamallin myös USA:n liittolaismaille, ensimmäisenä Japanille, joka on juuri galliumin ja germaaniumin suurin kuluttaja maailmassa. Peking haluaa valvoa, että Kiinasta hankittuja raaka-aineita eivät muutkaan välitä USA:lle.
Mistä ja miksi nämä vieraalta kuulostavat raaka-aineet ovat ponnahtaneet kriittisiksi ja maailmanpolitiikan keskiöön? Siksi, että ne ovat avainasemassa uudessa teknologiassa, digi- ja vihreän siirtymän aloilla.
Gallium on tärkeä tehoelektroniikassa, 5G-teknologiassa ja puolijohteissa, neobium huipputeräksessä, indium litteissä näytöissä ja fotoniikassa, germanium optisissa kuiduissa ja magnesium kevyissä metalliseoksissa mm. autoihin. Useimmat näistä ovat 60–90 prosenttisesti Kiinan hallinnassa.
Lisäksi erityisesti maailman sähköautoilijoiden kannattaa muistaa, että akkujen globaalista tarjonnasta 83 % on kiinalaisten käsissä. LFP-akkujen valmistaja CATL:n on alansa suurin maailmassa.
USA painostaa EU:ta kohdistamaan Kiinaan samoja kauppapoliittisia toimia, jotka se on itse Kiinaan kohdistanut.
EU-maiden kohtalona on nyt ajautuminen kahden tulen väliin. Saatamme joutua maksamaan sekä Trumpin korkeat ja vielä korotettavat tullit, mutta sen lisäksi kokemaan vielä samat uhkat, jotka pelottavat jo nyt Japania.
USA näet painostaa EU:ta kohdistamaan Kiinaan samoja kauppapoliittisia toimia, jotka se on itse Kiinaan kohdistanut. Jos EU suostuu tähän, Kiina koventaa mm. kriittisissä raaka-aineissa toimiaan myös EU:ta kohtaan. Jos EU ei suostu seuraamaan Yhdysvaltoja, Trump rankaisee EU:ta entistä kovemmin tulleilla ja muilla sanktioilla. Suo siellä, vetelä täällä!
Eivätkä Euroopan murheet tähän lopu. Saksan vaalit voivat antaa maailman autokraateille, Trump ja Elon Musk mukaan lukien, uutta ilon aihetta.
Äärioikeistolainen AfD rynnii asemiin, jotka voivat lukita Saksan poliittisen tilanteen hankalasti avattavaksi. Jos Friedrich Mertzin CDU ja Olaf Scholzin SPD eivät sovi samaan hallitukseen, toimivaa hallitusta on vaikeaa saada kokoon.
Jos Merz hyväksyisi AfD:n kumppanikseen, se merkitsisi koko Euroopan kahtiajaon syvenemistä. Tilannetta mutkistaa vielä se, että maassa on 5 prosentin äänikynnys.