Matti Vanhanen:

Populismin vai oman aatteen ehdolla?

Blogi

Parhaimmillaan populismi nostaa esiin yhteiskunnallisia ongelmia ja saa vauhtia niiden ratkaisemiseen. Heikoimmillaan se estää järkevän päätöksenteon ja yllyttää ihmiset toisiaan vastaan.

Korona on saanut populismin molemmat puolet maailmanlaajuisesti esiin.

Korona on testannut päätöksentekokykyä koko maailmassa. Meillä on maita, joissa valtion johto ei ole avoimesti kertonut pandemian vaarallisuudesta – saati ajanut tilanteen vaatimia rajoituksia.

Johto on näissä maissa tiennyt, että pandemian vaarallisuuden tunnustaminen johtaa välittömästi seuraavaan askeleeseen – vaatimukseen rajoituksista ja kontrollista.

Rajoitukset ja kontrolli ovat taas populismin polttoainetta. Siksi ei edes ensimmäistä askelta ole uskallettu ottaa.

USA:n vaalitulos osoitti sen, että maltillinen enemmistö pystyy halutessaan ottamaan päätöksenteon vastuulleen. Tämä viesti taitaa olla syynä sille, että muissakin maissa populististen liikkeiden on ollut vaikea hyväksyä vaalitulosta.

Itsekin saan ihmisiltä viestejä, joissa yritetään levittää täyttä huuhaatietoa vieraan maan vaaleista.

Keskustan kannattaa myös miettiä olemustaan. Meilläkin traditiossamme on oma siivunsa populismia, herrojen epäilyä sekä periferian ja keskusten välistä jännitettä.

Mutta kuitenkin pääjuonne puolueen tarinassa on ollut vahva vastuunkanto tilanteissa, joissa populismille ei ole ollut sijaa. Olemme myös jaksaneet puolueen sisällä käydä vaikeista aiheista perusteellista keskustelua.

Keskustan on luotettava siihen, että selkeä enemmistö ihmisistä peremmiltään odottaa yhteiskunnasta vastuuta kantavilta päättäjiltä kykyä hallita kokonaisuutta ja tehdä päätöksiä faktojen pohjalta.

Tämä korostuu valtiollisessa päätöksenteossa, mutta vielä konkreettisemmin kunnallisessa päätöksenteossa. Jos kunnan päättäjät laiminlyövät vastuullisen talouden hoidon, on seurauksena muutamassa vuodessa kohoavat verot, palveluverkon alasajo ja lopulta ajautuminen kriisikunnaksi.

Kunnassa, jossa maahanmuuttajia on töissä vanhustentalossa ja työllistävissä kasvihuoneyrityksissä, yrittäjinä lounaskahvilassa ja lapset iloitsevat päiväkodin pihalla, ihmiset eivät lähde äänekkääseen maahanmuuttovastaiseen propagandaan.

Eikä matalakorkoista asunto- tai yrityslainaa hakeva ryhdy pankin suuntaan haikailemaan paluuta omaan markkaan.

Kunnallisvaaleissa keskustan kannattaa itsetuntoisesti katsoa omaa tietään eikä vilkuilla sivuille.

Maailmassa tapahtuu nyt monella taholla sellaista, mikä on aatteellisen peruslinjamme mukaista: suuret trendit – väljä ja terveysturvallinen ympäristö, uusiutuva energia, etätyö, yhteisöllisyys, lähiruoka ja niin edelleen– ovat kuin suoraan keskustan puolueohjelmasta.

Itse asiassa uskaltaisin sanoa, että keskusta on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Olen lähdössä kevään kuntavaaleissa ehdokkaaksi. Nurmijärvi-ilmiön jatkamiseksi.

Matti Vanhanen Matti Vanhanen on valtiovarainministeri ja keskustan kansanedustaja Nurmijärveltä. Hän toimi Suomen pääministerinä ja keskustan puheenjohtajana vuosina 2003–2010 ja eduskunnan puhemiehenä vuosina 2019–2020.