Välitilinpäätös
Aluevaaleista on kulunut vuosi ja on paikallaan tehdä kevyt välitilinpäätös. Kuluneen vuoden aikana on käynyt selväksi, että tärkein osa hyvinvointialueen toimintaa on osaava ja motivoitunut henkilökunta.
Lääkärien ja myös muun hoitohenkilökunnan vajaus aiheuttaa Pohjois-Karjalassa jatkuvia ja jopa kriittisiä ongelmia terveydenhuollon palvelujen arjessa. Palvelut eivät toimi koko maakunnan alueella.
Voivottelua aiheesta on ollut paljon mutta käytännön toimenpiteitä valitettavan vähän.
Suomessa ihmisillä on perustuslailliset oikeudet riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Hyvinvointialueita ei saa jättää hoitohenkilökunnan riittävyyden kanssa syvään päätyyn erillään ja yksin.
Pohjois-Karjalassa keskustan aluevaltuustoryhmä on jättänyt aloitteen, jossa peräänkuulutamme käytännön toimintamalleja hoitohenkilökunnan saatavuuden parantamiseksi sekä arviota tehtyjen toimenpiteiden riittävyydestä.
Ollaanko Suomessa riittävän tietoisia sote-alan henkilöstötilanteesta ja jos olemme, olemmeko riittävän aktiivisia tilanteen korjaustoimissamme?
Omaishoidon kysymystä voidaan ratkoa nyt sekä hyvinvointialueella että valtakunnallisesti. Pohjois-Karjalassa keskusta on jättänyt kaksi omaishoitajien asemaa koskenutta aloitetta.
Olemme olleet huolissaan omaishoitajien jaksamisesta ja olemme esittäneet korotusta omaishoitajien palkkioihin sekä resursseja siihen, että omaishoitajien vapaat tulisivat pidetyksi.
Omaishoitajat vapauttavat hoitohenkilökunnan resursseja mutta myös omaishoitajista on pidettävä huolta.
Kuuntelin hiljattain ministeri Liisa Hyssälän hyvinvointivaltiomme tulevaisuutta koskevan haastattelun Yle Puheelta.
Lähes tunnin mittainen haastattelu oli kerrassaan erinomainen. Hyssälän tilannekuva hyvinvointivaltiomme tilasta oli seuraava: ”Joka paikassa kuuluu tästä koneistosta semmoista helinää.” ”Seurattuani tosiaankin vuosikymmeniä tätä hyvinvointivaltiota, meillä on kolme yhteiskunnan peruspilaria, jotka on murtuneet tai murtumassa ja ne ovat terveydenhoito, koulutus ja vanhusten hoiva.”
Haastattelussa Hyssälä totesi, että Suomesta puuttuu väestötason kampanjoita ehkäisemään lihavuutta, ehkäisemään liikkumattomuutta tai ehkäisemään mielenterveysongelmia.
Nuo ovat koko kansakunnan suurimpia menoeriä. Suurien ongelmien ratkaisu mahdollistaisi Hyssälän mukaan nykyisen palvelujärjestelmän ylläpidon: ”Meiltähän puuttuu tällainen ajatus siitä, että tyyppiä Pohjois-Karjala-projekti, joka oli mielestäni viimeinen valtakunnallinen iso projekti, jolla saavutettiin niin mittavia taloushyötyjä terveyshyötyjen ohella, että niitä käydään valtakunnasta kansainvälisesti WHO:ssa vieläkin kertomassa.” ”Ajatusta ei ole tähän riittänyt.”
Keskustan aluevaltuustoryhmä jätti vuonna 2022 kaksi Pohjois-Karjala-projektin jatkoa koskevaa aloitetta.
Olen samaa mieltä Hyssälän kanssa siitä, että tarvitsemme kipeästi tulevaisuuteen tähtääviä hyvinvointihankkeita Suomessa.
Pekka Puskan johdolla Pohjois-Karjala-projektilla vähennettiin suolan sekä voin käyttöä ja maakunnan sydän- ja verisuonikuolleisuus laski.
Keskustan aluevaltuustoryhmä jätti vuonna 2022 kaksi Pohjois-Karjala-projektin jatkoa koskevaa aloitetta.
Pohjois-Karjala-projekti 2.0 hengessä voimme nyt alkaa yhdessä kuntien ja yhdistystoimijoiden kanssa edistämään sitä, että pohjoiskarjalaiset liikkuisivat enemmän ja söisivät sokeria vähemmän.
Olen tullut siihen tulokseen, että perusterveydenhuollon palvelut tarvitsee palvelumallia koskevan järjestelmäuudistuksen.
Pohjois-Karjalassa keskusta on jättänyt myös aloitteen omalääkärimallista.
Lääkäriin pääsy ja hoidon jatkuvuus ovat Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen keskeisiä haasteita. Keskusta haluaa pitää palvelut ihmisiä lähellä ja panostaa perusterveydenhuoltoon.
Omalääkärimalli on yksi vastaus palvelujen nykytilan haasteisiin. Lisäksi olemme jättäneet hyvinvointialueelle aloitteet päivystyksen ruokapalveluista ja kotihoidon toimintamallista.
Asia mistä emme ole jättäneet aloitetta, mutta mistä olemme pitäneet kokouksissa ääntä, on organisaatiouudistus.
Keskustan Pohjois-Karjalan aluevaltuustoryhmä haluaa, että kuntayhtymän aikaisia johtoketjuja selkiytetään ja johdon tasoja vähennetään.