Matti Kuittinen:

Hammaspeikko vs. hammaskeiju

Blogi

Olen Tohmajärven kunnanvaltuutettu. Olen ehdolla 13.6. kuntavaaleissa. Mielestäni nyt on perusteltua kirjoittaa kotikuntani asioista puolueen pää-äänenkannattajaan.

Kuntavaaleissa ja kuntademokratiassa on pitkälti kyse lähipalvelujen turvaamisesta kuntalaisille. Sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta tuo tarkoittaa nykyisin Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa tapahtuvaa maakunnallista edunvalvontaa. Nyt lähipalvelumme eivät valitettavasti kaikilta osin toimi.

Haasteita on eritoten lääkärien ja hammaslääkärien suhteen. Maakunnallinen Siun sote ei ole kyennyt turvaamaan riittävää määrää lääkäreitä ja hammaslääkäreitä Tohmajärvelle.

Esimerkkinä voin nostaa oman kokemukseni: Varasin hammaslääkäriajan Tohmajärvelle tammikuussa 2021. Huhtikuussa sain puhelun, että 26.4. Tohmajärvelle suunniteltu aika on muuttunut 5.7. naapurikuntaan Kiteelle.

Tohmajärven kunnassa ihmisille on kertynyt kokemusta vuodesta 2005 alkaen erilaisista sotepalvelujen malleista. Kun aloitin Tohmajärven kunnanvaltuustossa, oli meillä kunnallisesti järjestetyt sosiaali- ja terveyspalvelut.

Vuosina 2009–2012 oli Keski-Karjalassa Helli-liikelaitos. Vuosina 2013–2019 Tohmajärven sosiaali- ja terveyspalveluista vastasi Attendo ja yrityskaupan myötä nimi muuttui lopulta Terveystaloksi. Vuodesta 2020 Tohmajärven sosiaali- ja terveyspalveluista on vastannut maakunnallinen Siun Soten kuntayhtymä.  

Myös monessa muussa Suomen kunnassa 2000-luku on ollut soten osalta odottavaa, epäselvää tai turbulenttia aikaa. Mitä nämä vuodet ja erilaiset tavat tuottaa soten palveluita ovat opettaneet minulle?

Ensinnä Attendo ja Terveystalo saivat mielestäni Tohmajärven lääkäri- ja hammaslääkäripalvelut toimimaan selkeästi kaikista parhaiten.

Pitäisi katsoa asiaa melkoisen vahvojen aatteellista hajataittoa omaavien lasien läpi, mikäli näkisi, että Tohmajärven kunnan-, seutukunnallisen liikelaitoksen tai nyt Siun soten toimesta hammaslääkäripalvelut toimivat Tohmajärvellä paremmin.

Toisena huomiona on se, että olen oppinut suhtautumaan asioihin käytännönläheisesti ja ongelmanratkaisukeskeisesti. Kuntapäättäjien turhan voimakkaat ja vinoutuneet ennakkokäsitykset eivät juuri auta päätöksenteossa. Toisaalta taas toimimatonta palvelua ei kannata kauan sietää.

Nähdäkseni julkinen monopoli voi olla pahimmillaan yhtä tehoton kuin yksityinen monopoli. Oleellista lopputuloksen kannalta on hyvä valmistelu ja onnistunut päätöksenteko.

Hyvin suunniteltu ja toteutettu sote-palveluita koskenut kilpailutus takasi Tohmajärven kunnalle toimivat palvelut sekä vakaan ja ennustettavan kuntatalouden vuosiksi 2013–2019.

Matti Kuittinen Matti Kuittinen on YTM ja keskustan Karjalan piirin toiminnanjohtaja.