Vehviläiseltä kirjallinen kysymys haaskakuvauksesta – “Asukkaat, mökkiläiset sekä luonnossa liikkuvat joutuvat miettimään omaa turvallisuuttaan“

Haaskakuvaus

Keskustan joensuulainen kansanedustaja Anu Vehviläinen on jättänyt kirjallisen kysymyksen liittyen haaskakuvauksen säädösten tarkentamiseen.

Vehviläinen perää selvitystä haastojen vaikutuksesta eläinten käyttäytymiseen ja kysyy, aiotaanko haaskoja koskevia pelisääntöjä ja säädöksiä tarkentaa.

Vehviläisen mukaan haaskakuvaus on sinällään kannatettavaa toimintaa, mutta pelisääntöjen on oltava selkeät.

Hän on huolestunut siitä, että petoeläintiheys lisääntyy ja petoeläimet tottuvat ihmisiin, kun niitä houkutellaan ravinnolla valokuvauspaikoille.

– On syytä selventää vastuut, miten toimitaan, jos haaskan pitoon liittyy ongelmia. Tarvittaessa ongelmiin pitää voida puuttua nopeasti, Vehviläinen toteaa tiedotteessaan.

Vehviläisen mukaan tilanteet, joissa haaska on perustettu liian lähelle vakituista asutusta tai loma-asutusta, aiheuttavat kitkaa.

– Alueen asukkaat, mökkiläiset sekä luonnossa liikkuvat joutuvat miettimään omaa turvallisuuttaan.

Vehviläinen muistuttaa, että normaalisti eläin väistää ihmistä. Hänen mielestään olisi syytä selvittää, aiheutuuko haaskojen pidosta sellaisia eläinten käyttäytymisen muutoksia, jotka ovat riski ihmisille, koti- ja tuotantoeläimille sekä omaisuudelle.