Varsinais-Suomen piiri esittää isovanhemmille oikeutta vanhempainvapaaseen

Piirikokous

Keskustan Varsinais-Suomen piiri kokousti lauantaina Pöytyällä 150 hengen voimin.

Koko piirin kokouksena se oli ensimmäinen kevään vaalien jälkeen, joten niitäkin keskustelussa vielä sivuttiin.

– Kuulimme aika korkealentoistakin pohdintaa puolueen tilasta, piirin puheenjohtajana jatkoon valittu Satu Simelius kertoo.

Yhdeksi tärkeäksi teemaksi nousi se, miten keskusta voisi olla maltillisen eheyden ja sillanrakentamisen puolue ajassa, jossa ääri-mielipiteet pääsevät esiin.

Simelius kannusti päättäjiä etsimään välimallia populismin ja turhan vaatimattomuuden välille.

– Keskustalaiset ovat esimerkiksi kunnissa usein hiljaisia puurtajia, jotka pyrkivät päämääriinsä yhteistyössä. Meidän on mietittävä, miten voisimme nykyistä paremmin saada viestin läpi mediassakin siitä, mitä olemme tehneet, hän sanoi.

Kokousväkeä puhuttivat myös muun muassa kuntien taloustilanne, susi-asiat ja diplomi-insinööri -koulutuksen saaminen Turkuun.

– Keskusta on meidänkin maakunnassamme monessa kunnassa suurin puolue ja merkittävässä päättävässä asemassa. Puolueella on tärkeä rooli siinä, että säästöpaineissa pidämme palveluverkon tasa-arvoisena, Simelius sanoi.

Pöytyällä paikalla oli myös keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni.

Hän puhui muun muassa siitä, miten erilaiset maakunnat ovat rikkaus Suomelle. Hän korosti, että kaikkien alueiden tulisi olla keskenään kuitenkin tasa-arvoisia.

Kulmuni totesi myös, että keskusta on ainoa puolue, joka ajaa aidosti alueellista yhdenvertaisuutta.

Kokoukseen oli ehtinyt vauvansa kanssa myös tiede- ja kulttuuriministerin tehtävistä vanhempainvapaalla oleva Annika Saarikko.

Hän välitti ”Kaarlon ekan”  piirikokouksen tunnelmia Twitterissä.

Kannanotossaan Varsinais-Suomen keskustapiiri katsoo, että isovanhemmilla tulisi olla oikeus jäädä työstään vanhempain- tai hoitovapaalle lastenlasten hoitamista varten ja saada siitä korvaus.

– Lapsiystävällisen Suomen tulee tarjota perheille enemmän joustoja ja vaihtoehtoja kunkin perheen tarpeen mukaan. Työelämän haasteiden ollessa yhä kovempia, työn ja perheen yhteensovittaminen on vaikeampaa lapsiperheille. Vanhempainvapaiden ulottaminen koskemaan myös isovanhempia auttaa perheiden jaksamisessa, piiri toteaa.

Piirin syyskokous pitää tärkeänä myös, että kotihoidontuki säilyy vaihtoehtona ja sitä voisi maksaa myös suoraan lasta hoitavalle isovanhemmalle.

Piirin mielestä isovanhempien ottaminen mukaan perhevapaisiin olisi kädenojennus nuorille perheille. Myös isiä on tuettava perhevapaiden pitämisessä, mutta liian tiukat kiintiöt vaikeuttaisivat monen perheen arkea, kannanotossa sanotaan.

Kannanotossaan piirikokous vaatii myös uusiutuvan energian käytön lisäämistä.

– Ilmastovaikutusten lisäksi tuulivoima on varteenotettava energiamuoto kuntatalouden kannalta. Tuulipuistojen kiinteistöverotulot jäävät sijaintikuntaan ja osaltaan paikkaavat kuntien heikkoa taloutta. Aluetaloudellisesti tuulivoimaloiden rakentamisesta on hyötyä enemmänkin. Ne tarkoittavat investointeja ja tuulipuistojen edellyttämiä uusia ja kunnostettuja teitä. Samalla tiet paranevat alueen muille kuljetustarpeille.

Erityisesti piirikokous nostaa esiin tuulivoiman puhtaana, edullisena ja suomalaisena.

– Tuulivoimaa kannattaa suosia alueilla, joille se parhaiten soveltuu.

Piiri valitsi jatkoon nykyisen puheenjohtajiston. Sauvolaisen Simeliuksen rinnalla varapuheenjohtajina toimivat Kalle Suomela Turusta ja Lauri Ojala Pöytyältä

Piirihallituksen jäseniksi valittiin Vakka-Suomen alueelta Tanja Raisto-Elo ja varajäseneksi Jarmo Mäntynen sekä jäseneksi Olli Laivo ja varajäseneksi Niina Anttila.

Loimaan seudulta jäseneksi valittiin Ann-Mari Tammenlaakso ja varajäseneksi Hannu Ketola, jäseneksi Heikki Vainio ja varajäseneksi Ilkka Uusitalo.

Salon seudulta valittiin Mika Paukkeri jäseneksi ja varajäseneksi Ari Järvinen, jäseneksi Marjaana Mänkäri ja varalle Hanna Yli-Liipola, jäseneksi Mirja Rouhiainen ja varajäseneksi Jaana Kyyrä.

Turun seudulta valittiin jäseneksi Oscar Hätinen Turusta ja varajäseneksi Perttu Helin, jäseneksi Ilona Koivunalho Turusta ja varajäseneksi Anna-Liisa Kiviö Turusta, jäseneksi Petri Nyström ja varajäseneksi Olli Kauppila. Jäseneksi valittiin Minna Hallanheimo ja varajäseneksi Maria Nurminen, jäseneksi Raimo Erkkilä ja varajäseneksi Marko Heimonen, jäseneksi Tuomas Hyssälä ja varajäseneksi Juha Marjomaa, jäseneksi Antti Airikki ja varajäseneksi Antti Mattila, jäseneksi Mari Tuuna Raisiosta ja varajäseneksi Merja Niemi Raisiosta sekä jäseneksi Riitta Karjalainen ja varajäseneksi Kirsi Järvi.