Mikko Kärnä: Postilentojen lopettaminen loukkaa ihmisten yhdenvertaisuutta

– Päätös postilentojen lopettamisesta loukkaa lappilaisten ja maaseudun ihmisten yhdenvertaisuutta, kirjoittaa Keskustan ”varakansanedustaja” Mikko Kärnä Uuden Suomen blogissaan.

Posti perustelee päätöstään ”ilmastonmuutoksen torjumisella” ja kustannussäästöillä. Päätös tarkoittaa, että jatkossa lappilaisten lähettämiä pikakirjeitä ei jaella seuraavana päivänä.

Kärnän mukaan vakavampi ongelma on, että lääkäreiden, terveydenhuollon ammattihenkilöstön ja eläinlääkäreiden ottamia kiireellisiä laboratorionäytteitä toimitetaan Postin välityksellä pohjoisesta etelään analysoitaviksi.

– Osa tällaisista näytteistä pilaantuu, mikäli niitä ei toimiteta vastaanottajalle heti seuraavana päivänä. Päätöksen myötä onkin todennäköistä, että tiettyjä tutkimuksia ei toteuteta pohjoisessa enää lainkaan, eivätkä ihmiset saa lääkitysten kannalta kriittisiä vastauksia riittävän nopeasti. Päätöksellä voi myös olla vaikutuksia lääketilausten jakeluun, kirjoittaa Kärnä.

– Valtion tulee nyt omilla toimenpiteillään pikaisesti varmistaa, että kaikki kriittiset näytteet saadaan aina tarvittaessa toimitettua vuorokauden kuluessa analysoitaviksi. Jos se tarkoittaa oman postilentovuoron käynnistämistä, niin sitten sen tulee tarkoittaa juuri sitä.