Keskustan Paloniemi: Lapsiomaisten tukemiseen kiinnitettävä erityistä huomiota – mielenterveyden ongelmat siirtyvät usein sukupolvelta toiselle

Omaishoito

Keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi vaatii lisähuomion kiinnittämistä sairaiden tai päihdeongelmaisten ihmisten läheisten hyvinvointiin.

Paloniemen mukaan jopa puolet suomalaisista kärsii mielenterveysongelmista jossain vaiheessa elämäänsä ja sairaus koskettaa aina myös läheisiä.

Arvioiden mukaan joka neljäs alaikäinen lapsi elää perheessä, jossa vanhemmalla on hoitoa vaativa mielenterveys- tai päihdeongelma.

– Nämä lapset jäävät usein yksin mielenterveys- ja päihdeongelmiin liittyvän häpeäleiman vuoksi. Vaikeneminen ja ongelmien peitteleminen sekä yksinäisyyden, erilaisuuden ja ulkopuolisuuden kokemukset lisäävät lapsiomaisten syrjäytymisriskiä. Siksi lapsiomaisten tukemiseen täytyy kiinnittää nyt erityistä huomiota, vaatii Paloniemi tiedotteessaan.

Kysymys ei Paloniemen mielestä läheskään aina ole rahasta tai sen puutteesta.

– Koko perheen tukeen ja ennaltaehkäiseviin palveluihin tule panostaa nykyistä enemmän. Mielenterveysjärjestöjen selkeä viesti on ollut jo pitkään se, että meidän kaikkien tulee tunnistaa, tunnustaa ja tukea lapsiomaisia sekä nuoria hoivaajia.

Paloniemi muistuttaa, että mielenterveyden ongelmat siirtyvät usein sukupolvelta toiselle.

–  Alaikäisen lapsen ei tulisi koskaan joutua kantamaan vastuuta psyykkisesti sairastuneesta vanhemmastaan. Noin 60 prosenttia masentuneiden vanhempien lapsista sairastuu alle 25-vuotiaana. Erityisen huolestuttavaa on se, että lapsiomaiset sairastuvat yhä nuorempina.

Arviolta 400 000 suomalaista hoivaa ja huolehtii läheisestään, joka kärsii mielenterveysongelmista.

Kuitenkin vain noin 3 prosenttia mielenterveysomaisista saa omaishoidontukea.  

– On vihdoin aika korjata omaishoidon tuen myöntämisen kriteerejä niin, että myös mielenterveyskuntoutujien omaishoitajat ovat oikeutettuja tukeen, kansanedustaja Paloniemi vaatii.