Keskustan Karjalan piiri ja Katri Kulmuni: Lähiruoka on ekoteko

Lähiruoka

– Suomalainen ruoka on ilmastoteko. Suomalainen ruoka luo työtä Suomeen, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni toteaa.

Hän on mukana lauantaina Lappeenrannan torilla, jossa Karjalan keskustapiiri tempaisee kotimaisen ruuan puolesta.

Keskustan valtuustoryhmä aikoo jättää seuraavassa Lappeenrannan kaupunginvaltuustossa aloitteen ulkomaisten elintarvikkeiden kulutuksen puolittamisesta kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä.

Aloitteella ja tempauksella vaaditaan käytännön toimia ja muutosta.

Lappeenrannan kaupungilla on niin kutsuttu Green Reality -verkosto, jossa on mukana muun muassa järjestöjä ja yrityksiä. Sen tavoitteena on edistää vihreää tulevaisuutta.

– Green Reality ei saa jäädä vain puheiksi, vaan meidän pitää yhdessä miettiä, mitä se voisi tavallisen lappeenrantalaisen elämässä tarkoittaa. Green Reality –verkostoon voisi ottaa mukaan alkutuottajia tai elintarvikealan yrityksiä. Lappeenrantalaisten kanssa keskustellessa on monesti tullut esiin, että Green Reality koetaan vielä markkinointikampanjaksi, ei aidoksi vihreäksi todellisuudeksi, kunnallisjärjestön puheenjohtaja Johanna Ikävalko toteaa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) muistuttaa, että lähiruoka takaa tuoreuden, vähentää päästöjä ja parantaa työllisyyttä.

– Kun vähennämme ulkomailta tuotavien tuotteiden määrää ja vastaavasti suosimme mahdollisimman lähellä tuotettuja tuotteita, jäävät kuljetusmatkat lyhyiksi. Meiltä löytyy läheltä tuottajia, miksi emme suosisi suomalaista lähiruokaa? Ulkomaisista tuotteista ei tarvitse luopua kokonaan, mutta niiden merkittävä vähentäminen on suotavaa, hän toteaa.

– Kotimaisia raaka-aineita suosimalla päästöt pienenevät, ja samalla vaikutamme paikallisesti työllisyyteen, eettisiin tuotantotapoihin, ympäristön monimuotoisuuteen ja terveellisyyteen, keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jouni Kemppi kiteyttää valtuustoaloitteen ajatusta.

Kaupunginvaltuutettu, maanviljelijä Antti Arminen (kesk.) huomauttaa lisäksi, että Suomessa tuotantoeläimet voivat hyvin ja ovat terveitä. Tämä on hänen mukaansa pitkäjänteisen työn tulos.

– Tuotantoeläinten hyvinvointi mahdollistaa muun muassa antibioottien vähäisen käytön. Ilmaston ja vesijalanjäljen näkökulmasta meidän tulisi välttää Suomessa ja Lappeenrannassa kaukomaiden tuotteita kuten riisiä ja soijaa. Suomen routaisessa ilmastossa käytetään torjunta-aineita verrattain vähän. Soija ja riisi ovat myös yleisimpiä geenimuunneltuja kasveja, hän listaa perusteluja aloitteelle.

Keskusta tarjoaa tarjoaa lauantaina Lappeenrannan kansalaistorilla porkkanaa, perunaa, pullaa ja puuroa.