Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri: Huoltovarmuus turvattava myös kriisin jälkeen – ruoka- ja energiakysymykset otettava valtionhallinnon painopistealueeksi

Huoltivarmuus

Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri muistuttaa kotimaisen omavaraisuuden merkityksestä koronakriisin aikana. Ihmisten perustarpeet voidaan huolehtia turvaamalla elintarvikkeiden, energian ja lääkkeiden riittävyys, piiri toteaa tiedotteessaan.

– Suomi on huolehtinut tämän tyyppisestä huoltovarmuudesta hyvin. Ruoka- ja energiaomavaraisuus voidaan turvata ja lääkkeitä on riittävästi.

Piirin mukaan Suomen varautumisessa on myös parannettavan varaa.

– Lähes jokaisessa maassa terveydenhuollon suojavarusteet ovat vähissä. On tärkeää, että Suomen oma tuotanto saadaan käyttöön heti. Kun kriisi koskettaa kaikki maita yhtä aikaa, on selvää, että jokainen huolehtii ensisijaisesti oman maansa kansalaisista.

Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin mielestä ruoka- ja energiakysymykset on otettava selkeäksi valtionhallinnon painopistealueeksi, jotta Suomi ei jatkossakaan olisi ongelmissa huoltovarmuuden kanssa.

– Se tarkoittaa maatalouden paremman kannattavuuden varmistamista ja tukipolitiikan pitkäjänteistä kehittämistä, piiri linjaa.

Energiassa on piirijärjestön mukaan luotettava kotimaiseen.

– Olisi järjetöntä ajaa yhtään kotimaista energiamuotoa alas. Vanhojen energiamuotojen lisäksi on tehtävä selkeitä toimenpiteitä kotimaisten polttoaineiden kehittämiseksi. Tarvitsemme jatkossa erityisesti niin biokaasulaitoksia, puuenergiaa kuin turvetta.

Piirijärjestö tähdentää, että nyt kyseessä oleva kriisi on pandemia eli maailmanlaajuisesti levinnyt ihmisestä toiseen tarttuva epidemia.

– Sotilaallisessa kriisissä olisi koronakriisin elementtien lisäksi kyse puolustuskyvystä ja -huoltovarmuudesta.