Keskustan Anttila ja Kalmari: Euroopan neuvostoa vahvistettava – "Kaikki jäsenmaat on syytä pitää mukana tässä junassa"
Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) korosti vuoropuhelun tärkeyttä, kun parlamentaarikot tiistaina keskustelivat yleiskokouksen mahdollisista sääntömuutoksista.
– Euroopan neuvoston pitää paitsi valvoa periaatteidensa toteutumista myös antaa työkaluja niille maille, joissa ihmisoikeudet, demokratian ja oikeusvaltio kohtaavat haasteita.
– Kaikki jäsenmaat on syytä pitää mukana tässä junassa, jotta ne eivät jäisi kehityksestä jälkeen enää enempää ja jotta ne eivät etsiytyisi uusien liittolaisten luokse, Anttila perusteli tiedotteessa.
Sääntömuutoksen taustalla on muun muassa Venäjän ja Turkin haluttomuus rahoittaa Euroopan neuvostoa entiseen tapaan.
Venäjä jäädytti jäsenmaksujensa maksamisen Euroopan neuvostolle vastalauseena parlamentaarisen yleiskokouksen vuosien 2014 ja 2015 päätöksille, joilla rajoitettiin Venäjän parlamenttivaltuuskunnan osallistumisoikeuksia Krimin miehityksen johdosta.
Lisäksi Turkki ilmoitti luopuvansa suuren jäsenmaksajamaan statuksesta tämän vuoden alusta.
Yleiskokouksen sääntöjä on esitetty muutettavaksi niin, että Euroopan neuvoston periaatteiden rikkomisesta voi edelleen seurata rangaistuksia, mutta niiden taakse vaaditaan aiempaa enemmän jäsenmaiden kansanedustajia. Lisäksi sanktioita aiotaan lieventää.
– Diplomatia ja vuoropuhelu ovat Suomen kaltaiselle pienelle ja sodan käyneelle maalle ulkopolitiikkamme kulmakiviä. Vaikka uskomme siihen, että kansainvälisen oikeuden vastaisista toimista on seurauksensa, emme usko eristämiseen, Anttila sanoi.
Toisena suomalaisena kansanedustajana puheenvuoron keskusteluun sai Anne Kalmari (kesk.).
Myös Kalmari korosti vuoropuhelun tärkeyttä ja määritteli Euroopan neuvoston järjestödemokratian pitävän sisällään sen ajatuksen, että kaikkia maita kuunnellaan.
”Euroopan neuvosto tarvitsee vahvaa yhteistä viestiä. Parlamentaarisen yleiskokouksen tehtävänä on edistää Euroopan neuvoston tavoitteita ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion vahvistamiseksi kaikkialla. Sääntömuutokset auttavat meitä rakentamaan yhteistä eurooppalaista tulevaisuutta, hän totesi suomalaisedustajien yhteisessä tidotteessa.