Kärnä vaatii hallitusta julistamaan maatalous- ja maaseutuhätätilan

Maaseutu

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä vaatii hallitusta julistamaan pääministerin ilmoituksella maatalous- ja maaseutuhätätilan Suomeen.

Kärnän mukaan eduskunnan on tunnustettava tilanteen vakavuus. Hallituksen hallitusohjelmassaan asettamien kunnianhimoisten maatalous- ja maaseututavoitteiden toteuttamiseksi tarvitaan laaja tuki.

– Maatalouden ja maaseudun kriisiä on kovin mahdotonta ratkaista niin kauan kuin emme suhtaudu siihen kriisinä. Pääministerin ilmoitus maatalous- ja maaseutuhätätilan julistamisesta olisi tärkeä viesti maamme huoltovarmuudesta, elintarvikehuollosta, alkutuotannosta sekä suurelta osaltaan myös ilmastonmuutoksen torjunnasta vastaaville maaseudun asukkaille, Kärnä katsoo.

Hänen mielestään julistus kuvaisi hallituksen voimakasta tahtotilaa maaseudun kehittämiseksi, maaseutuelinkeinojen puolustamiseksi ja maaseudun elinvoiman kasvattamiseksi.

– Juuri elinvoima on nostettava nyt kaikkien hallituksen toimenpiteiden keskiöön, Kärnä linjaa.

Hänen mukaansa maatalouden ja maaseudun kriisiä ei yksin julistuksilla vielä ratkaista.

– Kriisin tosiasiallisen luonteen tunnustamalla eduskunta kuitenkin viestisi suomalaisille, että se on täysin sitoutunut suomalaiseen maa- ja metsätalouteen, maaseutuelinkeinoihin, kuten turkistarhaukseen, sekä maaseudun kehittämiseen.

Kärnä toteaa, että tällä hallituskaudella on tehty jo paljon tärkeitä toimia maaseudun kehittämiseksi, mutta vielä ei olla maalissa. Hän katsoo, että maaseutu ja maaseutuelinkeinot ovat edelleen jatkuvien hyökkäysten kohteina.

Kansanedustaja viittaa Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekkään taannoiseen lausuntoon, jossa hän vaati kuluttajia boikotoimaan suomalaisia eläintuotteita.

–Tällaista käytöstä ei voida hyväksyä johtavilta poliitikoilta ja siksi pääministerin ilmoitus sekä koko hallituksen julistus maatalous- ja maaseutuhätätilasta tarvitaan, Kärnä toteaa.