Kärnä pyytää Skotlantia hakemaan Pohjoismaiden neuvoston jäsenyyttä brexitin nyt toteutuessa

Skotlanti

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vaatii Suomea tukemaan Skotlantia sen itsenäistymispyrkimyksissä Iso-Britannian erotessa Euroopan Unionista.

Pohjoismaiden neuvoston jäsenenä toimiva Kärnä edellyttää, että Suomi antaa tukensa myös Skotlannin jäsenyydelle niin EU:ssa kuin Pohjoismaiden neuvostossakin.

– Skotlannin kansa oli selkeillä lukemilla brexitiä vastaan. Iso-Britannian ja sen pääministerin Boris Johnsonin vastuuttomien päätösten takia itsenäisyysmielisyys Skotlannissa on kasvanut ja on selvää, että Skotlannin kansa haluaa nyt ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä. Kaikilla kansakunnilla on tähän myös YK:n perussopimusten mukaan oikeus. Suomen tulee nyt vaikuttaa siihen, että Skotlanti pääsee äänestämään itsenäisyydestään vapaissa vaaleissa ja mikäli sen kansa niin päättää, tulee Skotlannista uusi itsenäinen valtio. Suomen on tällöin oltava ensimmäisten joukossa tunnustamassa Skotlannin itsenäisyys. Pääministeri Nicola Sturgeon kaipaa nyt tukeamme Iso-Britannian pakkovaltaa vastaan, Kärnä perustelee.

Kärnä aikoo nostaa Skotlannin tulevan aseman esille myös pohjoismaiden neuvostossa, jonka jäsenenä hän toimii.

– Pohjoismaiden neuvoston tulisi ottaa Skotlanti jo tässä vaiheessa jäsenekseen, mikäli Skotlanti sitä vain pyytää.

Tälle ei Kärnän mielestä ole estettä, sillä Pohjoismaiden neuvoston jäseninä on myös paljon alueita, jotka eivät ole itsenäisiä. Esimerkkeinä kansanedustaja mainitsee Färsaaret, Grönlannin ja Ahvenanmaan.

– Meidän kannattaa toimia tässä etupainoisesti. Aion olla tulevalla viikolla yhteydessä Skotlannin pääministerin kabinettiin sekä hallintoon ja pyytää, että he hakisivat välittömästi Pohjoismaiden neuvoston jäsenyyttä. Euroopan unionin ja Pohjoismaiden Neuvoston tulee molempien olla itsenäisten kansojen ja kansakuntien rauhan, vakauden ja talouden liittoja. Tarvitsemme Skotlannin mukaan tähän työhön.