Honkonen ja Kiljunen: Venäjä tärkeä pitää mukana Euroopan ihmisoikeustyössä

Venäjä

Suomalaiset kansanedustajat puolustivat Venäjän osanotto-oikeutta Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokoukseen, kun yleiskokous keskusteli Strasbourgissa Venäjän parlamenttivaltuuskunnan paluun mahdollistavasta sääntömuutoksesta.

Suomen valtuuskunnan jäsen Petri Honkonen (kesk.) piti saavutettua kompromissia hyvänä.

– Yhteiskunnallinen edistys tapahtuu vain kompromissien kautta. Suomen huhtikuussa päättyneellä puheenjohtajakaudella Euroopan neuvostossa neuvoteltiin tämä ratkaisuehdotus, joka turvaa järjestön tulevaisuuden. Euroopan neuvosto ei ole olemassa kansallisvaltioita varten, vaan maanosan ihmisiä ja heidän oikeuksiaan varten, hän tähdensi.

Honkonen valittiin maanantaina jäseneksi yleiskokouksen monitorointikomiteaan, joka seuraa raporteillaan sitä, miten Euroopan neuvoston jäsenmaat noudattavat jäsenvelvoitteitaan.

Honkonen ja Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) muistuttivat molemmat siitä, että Venäjän täysivaltainen osallistuminen Euroopan neuvoston ja sen parlamentaarisen yleiskokouksen toimintaan antaa yleiskokoukselle seurantamekanismit, joilla saadaan jatkuvasti tietoa ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta Venäjällä.

– On tärkeää, että Venäjän kansalaiset pääsevät edes teoriassa näiden Euroopan neuvoston turvaamien oikeuksien piiriin ja että niiden toteutumista valvotaan ja monitoroidaan”, Honkonen perusteli

Kiljunen muistutti, että Euroopan neuvosto on koko Euroopan ja ehkä koko maailman johtava ihmisoikeusjärjestö.

– Jos haluamme suojella ihmisoikeuksia kaikissa järjestön jäsenmaissa, mukaan lukien Venäjällä, on yksiselitteisesti parempi, että Venäjä on järjestön jäsen kuin sen ulkopuolella, hän totesi.