Helsingin Keskusta haluaa perustulokokeilun pääkaupunkiin ­– kohteiksi työttömät ja freelancerit

Helsinki

Helsingin Keskusta kannattaa lämpimästi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajamaa perustulokokeilua.

Nykyinen sosiaaliturva on järjestön mukaan liian monimutkainen ja passivoiva. Keskustalaiset uskovat, että moni tukea tarvitseva jättää etuutensa hakematta hankalan elämäntilanteensa tai monimutkaisen byrokratian takia.

– Tukiviidakko alkaa olla jo niin rehevöitynyt, että pelkästään tukien hakeminen käy työstä. Näin ei voi jatkua, Helsingin Keskustan puheenjohtaja Ville-Veikko Rantamaula toteaa.

Helsingin Keskusta hyväksyi keskiviikkoisessa syyskokouksessaan kannanoton, jossa järjestö toteaa Helsingin olevan monimuotoisuutensa vuoksi paras mahdollinen kokeilukaupunki perustulolle.

Järjestö ehdottaa, että Helsingissä kokeilussa voisivat olla mukana esimerkiksi pitkäaikaistyöttömät ja freelancerit.

Kesäkuun lopulla työttömyysaste oli Helsingissä 13,1 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut kaupungissa 42 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Työn vastaanottamisen tulee olla aina kannattavaa, Ville-Veikko Rantamaula korostaa. (Kuva: Jari Laukkanen)

Keskustan sivistyspolitiikka herätti keskustelua kokouksessa.

Olli Saarela totesi, että puolueen tulisi pitää perinteistään tiukasti kiinni ja pitää jatkuvasti esillä asemaansa sivistysliikkeenä.

– Luovuimme opetusministerin salkusta turhan köykäisesti, hän arvioi.

Mauri Elovainio säesti toteamalla yhteiskunnan kehityksen kärsivän, jos liian teknokraattinen maailmankuva pääsee valtaan.

Kokous valitsi Rantamaulan jatkamaan keskustapiirin puheenjohtajana.

Varapuheenjohtajiksi tulivat nimetyiksi Antero Alku ja Anna Ranki.

Piirin hallitukseen valittiin Karl-Mikael Grimm, Marianne Heinonen, Elina Helmanen, Kalle Kuusniemi, Sanna Lehtinen, Kirsi Martikainen, Pekka Palanki, Anil Rampal, Antti Siika-aho ja Salme Sundquist.