Ala-Nissilä tyytyväinen norminpurkutalkoisiin: Kerrankin byrokratiaa puretaan!

Byrokratian purku

Keskustan eduskuntaryhmän norminpurkutyöryhmän johtaja, kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä on hyvin tyytyväinen syksyn norminpurkutuloksiin.

Hallituksen kärkihanke säädösten sujuvoittamiseksi etenee hallitusohjelman mukaisesti kaikilla hallinnonaloilla.

– Aina on puhuttu byrokratian purkamisesta, nyt todella tehdään. Juuri valmistui esimerkiksi laki tulorekisteristä, samoin verotuksen Valmis-hankkeen kolmas vaihe. Alkoholilain uudistuksessa päästiin eroon monista tervettä järkeä vastaan sotivista ja yritystoimintaa hankaloittavista säännöksistä, Ala-Nissillä listaa.

Hänen mukaansa hallitus on ottanut tosissaan ihmisten huolen sääntö-Suomesta. Viime kevääseen mennessä normeja oli purettujo 303. Syksyllä työtä jatkettiin.

– Tuloksena on selkeämpi lainsäädäntö ja vähemmän byrokratiaa.

Hallitus ei vain pura normeja. Työ- ja elinkeinoministeriö on kokeillut Yksi yhdestä -periaatetta säädösvalmisteluhankkeissa.

Periaate tarkoittaa sitä, että jokaista sääntelyn yrityksille aiheuttamaa yhden euron lisäkustannusta kohden on löydettävä muualta yhden euron säästö.

Kokeilun aikana kehitettiin laskuri, jolla voidaan arvioida lainsäädännön vaikutusta yritysten kustannuksiin. Tämän avulla yritystoiminnan kustannukset pyritään pitämään kurissa tai jopa keventämään niitä.

Norminpurkutyöryhmät ovat jo suunnitelleet tulevaa kevättä ja sen painopistealueita. Työtä tullaan tekemään myös EU-sääntelyn keventämiseksi osallistumalla sitä edistävän REFIT-foorumin toimintaan.

Ala-Nissilän mukaan EU:ssa olisi nyt saatava enemmän aikaan.

– Sääntelyä ei tietenkään pureta vain sääntelyn purkamisen vuoksi vaan jokainen päätös on harkittu. Meillä on Suomessa myös paljon hyvää ja tärkeää sääntelyä. Tämän hallituksen hankkeen tavoite ei ole absoluuttisesti vähentää normien määrää, vaan tehdä lainsäädännöstä selkeämpää kansalaisille ja yrityksille ja sujuvoittaa tavallisten ihmisten arkea ja edistää työllisyyttä, edustaja Ala-Nissilä linjaa.