Pk-yritysten EU-rahoitusta yksinkertaistettava
Kasvavalle pk-yritykselle EU:n hankerahoitus voi olla ratkaiseva vauhtipotku yritystoiminnan kansainvälistymiselle ja innovaation läpiviennille.
Moni pk-yrittäjä jättää EU-rahoituksen silti hakematta monimutkaisen byrokratian, pitkien käsittelyaikojen ja heikon rahoitusvarmuuden takia.
Olen työssäni Euroopan parlamentin aluekehitysvaliokunnassa törmännyt toistuvasti paineeseen yksinkertaistaa erityisesti pk-yritysten EU-rahoitukseen liittyviä hakukäytäntöjä.
Parhaillaan toimin ryhmämme varjoesittelijänä raportissa, jossa pohditaan pk-yritysten työllistämis- ja rahoitusmahdollisuuksien kehittämistä.
Olen huomannut, että samat ongelmat koskevat pk-yrittäjiä kaikissa jäsenmaissa.
EU tarjoaa pk-yrittäjille monenlaisia rahoitusmahdollisuuksia lainoista ja takauksista suoraan hankerahoitukseen. Esimerkiksi EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita lähes 80 miljardilla eurolla vuosina 2014–2020.
Koska innovaatiot eivät synny tyhjiössä, Horisontti-rahoitus edellyttää projektilta eurooppalaista ulottuvuutta, mikä kannustaa pk-yrityksiä verkottumaan.
Hyväksytty projekti saa rahoituksen lisäksi arvokasta tukea hankkeen pilotoinnissa ja markkinoinnissa.
EU:n Horisontti 2020 -ohjelman hakemuksista noin joka kymmenes tulee hyväksytyksi. Toteutumatta jää liuta hyvin suunniteltuja ja erinomaisia projekteja.
EU:n uusi ”Seal of excellence” -merkintä on tervetullut. Merkintä antaa ilman rahoitusta jääneille projekteille vahvan suosituksen saada EU-rahoitusta kansallisista varoista.
Kelvollisen hakemuksen tekeminen vastaa usein kuukausien työpanosta.
Pk-yrittäjän leipä on kiinni päivittäisessä yritystoiminnassa, eikä hakemuksiin erikoistuneen konsultin palkkaamiseen ole kiinnostusta tai varoja käytössä. Tämä on yrittäjälle vaikea yhtälö.
Euroopan komissio tunnistaa ongelman ja on asettanut Viron entisen komissaarin Siim Kallaksen johtaman työryhmän pohtimaan EU-rahoituksen yksinkertaistamista.
Kallaksen ryhmän tulisi keskittyä erityisesti Horisontti-ohjelman hakuprosessin virtaviivaistamiseen ja tukipäätösten jouhevoittamiseen. Samalla suomalaisten toimijoiden on kannustettava pk-yrityksiä hakemaan EU-rahaa.