Visainen aloite eläinten perusoikeuksista
Eduskunnan käsittelyyn saapuneessa kansalaisaloitteessa vaaditaan eläimille perustuslakiin kirjattavia oikeuksia. Aloitteen päämääränä on, että eläimet tunnustettaisiin tuntevina yksilöinä ja perusoikeuksien haltijoina. Aloitteen laatijoiden mielestä ihmisen ja eläimen oikeuksia olisi jatkossa arvioitava laajemmin suhteessa toisiinsa.
Äkkiseltään aloite kuulostaa eläinrakkaiden ihmisten mielestä kannatettavalta, sillä kaikkia järkyttävät tapaukset, joissa eläimiä on kohdeltu huonosti.
Kun paneutuu syvemmälle aloitteen sisältöön – mitä todennäköisesti monikaan sen allekirjoittanut ei ole tehnyt – huomaa, että toteutuessaan laki johtaisi erikoisiin tilanteisiin ja jopa tuotantoeläintalouden lopettamiseen. Se taas ei olisi järkevää eikä kannatettavaa.
Eläinten perusoikeuksiin ehdotetaan eläinten asianosaisuuskelpoisuutta, jossa eläimen puhevaltaa käyttäisi sen laillinen edustaja ja josta säädettäisiin tarkemmin lailla.
Aloitteessa esitetään, että eläinsuojeluviranomaisille ja -järjestöille säädettäisiin oikeus ehdottaa eläimen edustajiksi oikeusministeriölle henkilöitä, joilla olisi taitoa, kokemusta ja koulutusta, joita tehtävän asianmukainen hoitaminen edellyttää.
Voi vain kuvitella, miten paljon tarvittaisiin uusia edunvalvojia ja byrokratiaa, jotta saataisiin kaikkien eläinten oikeudet turvattua.
Eläinten perusoikeuksiin kuuluisi oikeus elämään, jolloin sitä ei voi riistää ilman välttämättömyysperiaatteen mukaista arviointia.
Välttämättömyydellä tarkoitetaan, että ei ole olemassa muita keinoja ihmisten, eläinten tai jonkin tietyn lajin tai ympäristön suojelemiseksi ja perusoikeuksien turvaamiseksi.
Aloitteen mukainen lainsäädäntö johtaisi tuomioistuimien tulkintojen kautta lopputulokseen, ettei nykyisenkaltaista kotieläintuotantoa olisi mahdollista harjoittaa Suomessa.
Tämä olisi järjenvastaista, koska kotieläintuotannolle on olemassa vahvat ympäristö- ja ilmastonäkökohdat huomioivat perusteet. Ilmaston muuttuessa karjatalouden merkitys jopa vahvistuu, sillä nurmiviljelyssä pystytään paremmin hallitsemaan ilmastossa tapahtuvia muutoksia.
Eläinten perusoikeuksien kirjaamiseen tähtäävässä lakialoitteessa ei ole siis pohjimmiltaan kyse eläinten hyvinvoinnin parantamisesta vaan eläinten oikeudellisen aseman muuttamisesta suhteessa ihmiseen.
Lohdullinen tieto eläimiä rakastaville on, että eläinten oikeuksia pystyy edistämään ilman muutoksia perusoikeuksiin. Tämä käy ilmi hiljattain uudistetusta eläinten hyvinvointia koskevasta lainsäädännöstä.