Orbánin uhittelu osoittaa EU:n olevan oikeassa
EU-rahoituksen kytkeminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen on jokaisen eurooppalaisen edun mukaista – oli vasemmalla, oikealla tai keskellä, nettosaaja tai nettomaksaja, idästä tai lännestä, pohjoisesta tai etelästä.
Euroopan unionin uusi oikeusvaltiomekanismi on merkittävä saavutus.
Tähän mennessä unionilla ei ole ollut uskottavia välineitä puuttua demokratioiden huolestuttavaan heikkenemiseen – hyökkäyksiin riippumattomia tuomioistuimia ja vapaata mediaa vastaan.
EU:n nykykeinot perustuvat joko jäsenmaiden yksimielisyyteen tai ovat liian kapea-alaisia. Rikkomuksia on käsitelty yksittäistapauksina järjestelmätason ongelmien sijaan.
Unkarin pääministerin Viktor Orbánin ja Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin uhkaukset käyttää veto-oikeuttaan EU:n budjetin ja elvytyspaketin kaatamiseksi protestina oikeusvaltiomekanismille osoittavat sen, että uusi väline tulee todella toimimaan.
Keskustelua oikeusvaltiosta kuvataan usein virheellisesti Euroopan unionin taistona Unkaria ja Puolaa vastaan.
On kuitenkin myös jokaisen unkarilaisen ja puolalaisen etu, että EU-tuet ohjautuvat tavallisille ihmisille, pienyrityksille ja paikallishallinnoille. Niiden ei ole koskaan kuulunutkaan kadota hyvä veli -verkostoihin.
Jos matkustaa pieneen kuntaan Unkarissa ja kysyy EU-ohjelmien hyödyistä, paikalliset osoittavat uutta tietä tai koulurakennusta. EU on usein ainoa julkinen investoija, jonka nämä alueet ovat nähneet vuosikymmeniin.
Samat paikalliset kertovat myös katkeria tarinoita siitä, kuinka EU-tukia on virrannut paikallisen oligarkian taskuun.
Euroopan komission vastikään julkaisema raportti oikeusvaltion tilasta Unkarissa toteaa, kuinka maassa ”ei järjestelmällisesti ryhdytä päättäväisiin tutkinta- ja syytetoimiin, kun on kyse korruptiotapauksista, joissa on osallisina korkeita virkamiehiä tai heidän lähipiiriään”.
Euroopan petostentorjuntaviraston mukaan rahoitusepäselvyydet ovat Unkarissa kymmenen kertaa yleisempiä kuin unionissa keskimäärin.
Veronmaksajien eurojen väärinkäyttö on usein toisteltu sanaparsi euroskeptisen oikeiston joukoissa. Oikeusvaltiomekanismi tarjoaa mahdollisuuden panna nämä puheet toteen.
Onkin ollut varsin erikoista nähdä monien näistä poliittisista voimista – myös Suomessa – hylkäävän oikeusvaltiomekanismin ja iloitsevan Viktor Orbánin veto-oikeudesta.
Oikeusvaltiomekanismi ei ole suomalaisillekaan yhdentekevä. Yhteisten arvojen kunnioittaminen on kiinteästi yhteydessä rauhaan, vakauteen ja vaurauteen, joiden vuoksi Suomikin liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995.
Mielipidemittausten mukaan 77 prosenttia kaikista eurooppalaisista kannattaa oikeusvaltiomekanismia. Tälle on syynsä. Luvun takana on miljoonia eurooppalaisia, jotka ovat kyllästyneitä korruptioskandaaleihin.
EU-arvot ovat jäsenyyden vähimmäissitoumus ja meidän kaikkien edun mukaista.