Luonnonvarat ja maaseudun kehittäminen keskiössä
Euroopan parlamentin viimeisellä työviikolla ennen kesätaukoa on ohjelmassa valiokuntien järjestäytyminen. Se tarkoittaa ryhmien valiokuntavastaavien eli koordinaattoreiden sekä puheenjohtajistojen valintaa. Uuden kauden myötä valiokuntajaot menivät myös uusiksi, itse jatkan täysjäsenenä maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnassa (AGRI) ja varajäsenenä aluekehitysvaliokunnassa (REGI).
Maanantai-iltana Renew-kollegani valitsivat minut maatalousvaliokunnan koordinaattoriksemme. Koordinaattoriksi valitut mepit johtavat ja koordinoivat oman ryhmänsä toimintaa valiokunnassa sekä neuvottelevat muiden ryhmien koordinaattorien kanssa valiokunnassa käsiteltävistä asioista sekä neuvotteluvastuista.
Aiemmalla kaudella toimin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajana, joten nyt olen astumassa suurempiin saappaisiin. Suomalaisista mepeistä ryhmänsä koordinaattoreina ovat aiemmin toimineet muun muassa Nils Torvalds Renew’n vastaavana ympäristövaliokunnassa ja Ville Niinistö vihreiden puolesta teollisuusvaliokunnassa.
Meitä Renew-ryhmäläisiä on maatalousvaliokunnassa viisi täysjäsentä ja viisi varajäsentä. Jatkossa vedän tämän AGRI-nyrkkimme toimintaa sekä koko Renew-ryhmämme maatalouspolitiikkaa, niin ryhmän sisällä ja myös sitä ulospäin edustaen. Tavoitteeni on, että AGRI-ryhmämme toimii yhtenäisesti ja vaikutusvaltaisesti, viljelijöiden, ruokaturvan ja metsiemme asiaa ajaen. Maatalouspolitiikkaa ei tehdä vain viljelijöille, vaan se kuuluu jokaiselle suomalaiselle ja eurooppalaiselle sekä koko elintarvikeketjulle, alkutuottajasta jalostuksen ja kaupan kautta kuluttajalle saakka.
Maatalousvaliokunta on yksi parlamentin lakia säätävistä valiokunnista ja maatalouspolitiikka kattaa valtaosan EU:n budjetista n. 32 prosentin osuudella. Yhteisen maatalouspolitiikan kautta valiokunnan toimivalta ja merkitys poliittisessa päätöksenteossa on kova. Kaiken kaikkiaan AGRI- ja REGI-valiokuntien sektorit, maatalous- ja aluekehittämisen varat, kattavat noin 60 prosenttia EU:n koko budjetista. Näissä valiokunnissa ollaan siis paljon vartijoina.
Töihin pitää tarttua vahvalla otteella. Alkavalla kaudella neuvotellaan isoista ja tärkeistä viljelijöihin ja ruokaturvaan vaikuttavista lainsäädännöistä. Ensi kesäkuussa komissio esittää uutta EU:n budjettia seuraavalle 7-vuotiskaudelle sekä uutta yhteisen maatalouspolitiikan ohjelmaa (CAP). Eikä töiden suhteen tarvitse odotella, sillä jo tämän syksyn aikana odotetaan komissiolta arviota ja uusia toimia epäterveiden kauppatapojen kitkemiseksi sekä alkutuottajan aseman parantamiseksi. Myöskin työ metsien monitoroimisesta ja eläinten hyvinvoinnin lainsäädännön uudistamisesta aloitetaan heti.
Nyt on aika rakentaa parempaa maatalouspolitiikkaa Suomeen ja koko Eurooppaan ja nostaa luonnonvara-alan arvostus takaisin sille kuuluvalle tasolle. Maataloustuotannon kannattavuuden ja jatkuvuuden varmistaminen sekä uusien sukupolvien saaminen alalle on nostettava prioriteetiksi, jos haluamme varmistaa ruokaturvan ja huoltovarmuuden maa- ja metsätaloudessa.